Incident în Insulele Solomon: o navă americană a Pazei de Coastă nu a primit acces în port

Incident în Insulele Solomon: o navă americană a Pazei de Coastă nu a primit acces în port

O navă a Gărzii de Coastă a Statelor Unite nu a putut intra în Insulele Solomon pentru o oprire de rutină în port, deoarece guvernul Insulelor Solomon nu a răspuns la solicitarea acesteia privind aprovizionarea cu combustibil, a declarat un oficial american.

O navă de patrulă americană n-a putut alimenta în Insulele Solomon FOTO Arhivă

Guvernul insulelor nu a răspuns imediat cererii Reuters pentru comentarii. Insulele Solomon au o relație tensionată cu Statele Unite și aliații săi de la încheierea pactului de securitate cu China, în luna mai.

USCGC Oliver Henry Oliver, care se afla într-o misiune de patrulare în Pacificul de Sud pentru o agenție regională de pescuit, nu a reușit să obțină permisiunea de a intra pentru alimentare în portul din Honiara, capitala Solomons, a declarat un ofițer de presă al Gărzii de Coastă din SUA pentru Reuters.

Nava americană a fost redirecționată în Papua Noua Guinee, a spus oficialul.

Marina britanică a refuzat să comenteze relatările de pe rețelele de socializare conform cărora navei de patrulare HMS Spey - care participă de asemenea la Operațiunea Island Chief de monitorizare a pescuitului ilegal în zonele de excludere economică din Fiji, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon și Vanuatu - i s-ar fi refuzat de asemenea accesul în port.

„Programele navelor sunt în curs de revizuire constantă și este o practică de rutină ca acestea să se schimbe. Din motive de securitate operațională, nu discutăm detalii”, a declarat un purtător de cuvânt al Royal Navy într-o declarație trimisă prin e-mail.

Guvernul Insulelor Solomon și Beijingul au exclus existența unei baze militare chineze pe insule, deși un proiect scurs în presă a arătat că acordul de securitate va permite marinei chineze să andocheze și să se alimenteze.

Agenția de pescuit pentru Forumul Insulelor Pacificului, un bloc de 17 națiuni din Pacific, are un centru de supraveghere maritimă în Honiara și desfășoară operațiuni anuale de supraveghere a pescuitului ilegal cu asistență din Australia, Statele Unite, Noua Zeelandă și Franța.

Comunicatul Pazei de Coaste a SUA

USCGC Oliver Henry era programat pentru o escală logistică de rutină în port în Insulele Solomon, a declarat Kristin Kam, ofițer de afaceri publice pentru Paza de Coastă a SUA din Hawaii, într-o declarație trimisă prin e-mail.

Guvernul Insulelor Solomon nu a răspuns cererii guvernului SUA de autorizare diplomatică pentru ca nava să se alimenteze și să aprovizioneze în Honiara”, a spus ea.

Departamentul de Stat al SUA este în contact cu guvernul Insulelor Solomon și se așteaptă ca navelor americane să li se acorde pe viitor toate autorizațiile”, a adăugat ea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...