Incident naval în Marea Neagră / Petro Poroşenko: Putin refuză să-mi vorbească

Incident naval în Marea Neagră / Petro Poroşenko: Putin refuză să-mi vorbească

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a cerut din nou Rusiei returnarea celor trei nave militare sechestrate în largul Crimeii la 25 noiembrie şi eliberarea membrilor echipajelor acestora - 24 de marinari ucraineni - pe care i-a numit ''prizonieri de război'', într-un interviu acordat în weekend postului de televiziune France 24.

Referindu-se la incidentul naval din Marea Neagră de acum mai bine de o săptămână, şeful statului ucrainean a denunţat un ''act de agresiune deliberat'' din partea Rusiei, după ce gărzile de coastă ruse au interceptat şi capturat, prin utilizarea forţei, trei nave ale Forţelor maritime ucrainene - trei vedete blindate şi un remorcher - în largul peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014, înainte de intrarea acestora în strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov, destinaţia lor finală.

Preşedintele Petro Poroşenko a declarat în interviul acordat sâmbătă postului de televiziune francez că liderul rus Vladimir Putin refuză orice discuţie telefonică de la escaladarea tensiunilor ruso-ucrainene în Marea Neagră.

Potrivit liderului de la Kiev, imediat după atacarea celor trei nave ucrainene de către ''forţe ale armatei ruse'' la 25 noiembrie în apropiere de strâmtoarea Kerci, el a cerut să i se facă legătura telefonică cu Vladimir Putin.

''Din păcate, nici până acum Putin nu a răspuns solicitării mele privind o discuţie telefonică directă în orice format - bilaterală, în 'formatul Normandia', cu participarea partenerilor americani etc.'', a afirmat Poroşenko, citat duminică de portalul RBC-Ukraina.

După o întâlnire în marja summitului G20 de la Buenos Aires, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au anunţat sâmbătă convocarea unei reuniuni în formatul ''Normandia'' (Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina) pentru a discuta detensionarea situaţiei.

''Această propunere a făcut obiectul unui acord prealabil cu mine într-un interviu telefonic cu Angela Merkel'', a confirmat Petro Poroşenko, subliniind că la aceste discuţii Ucraina va cere Moscovei eliberarea imediată a marinarilor săi, deschiderea strâmtorii Kerci pentru navele ucrainene, pentru a se putea merge spre ''detensionare''.

Este prematur să vorbim despre eliberarea marinarilor ucraineni, a afirmat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă la Buenos Aires, în finalul summitului G20 sâmbătă.

''Este prea devreme să vorbim despre aceasta. În prezent, o anchetă este în curs de desfăşurare, noi trebuie să confirmăm natura provocatoare a acţiunilor autorităţilor ucrainene şi să fixăm toate acestea în documente juridice'', a declarat şeful statului rus, citat de postul de televiziune ucrainean TSN. Moscova susţine că incidentul naval din Marea Neagră a fost o ''provocare'' orchestrată de către preşedintele Poroşenko pentru acumulare de capital politic în vederea alegerilor prezidenţiale de anul viitor în Ucraina.

Conform presei ruse, cei 24 de marinari ucraineni sechestraţi, între care trei răniţi în cursul incidentului, au fost plasaţi în arest preventiv pentru 60 de zile, fiind transferaţi la sfârşitul săptămânii trecute din Crimeea în închisoarea Lefortovo din Moscova.

Ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a declarat anterior că la viitoarea reuniunea în "format Normandia" vor fi abordate agresiunea rusă în Marea Neagră, desfăşurarea unei misiuni de menţinere a păcii în Donbas şi eliberarea deţinuţilor politici. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

3 Jurnalistul Pro TV Marius Buga a fost arestat pentru 30 de zile / Detalii greu de digerat din dosarul de act sexual

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ce coace Ungaria? / Președintele Iohannis, atacat într-un ziar de casă al lui Viktor Orban