INCREDIBIL! O judecătoare a dispus SECRETIZAREA AUDIERILOR în Dosarul lui Oprescu!

INCREDIBIL! O judecătoare a dispus SECRETIZAREA AUDIERILOR în Dosarul lui Oprescu!

Gata, a ieșit prea mult căcat la suprafață! Audierile în dosarul lui Oprescu au fost secretizate de o judecătoare de la Tribunalul București! Judecătoarea Iosefina Pârvu de la Tribunalul București a decis, marți, ca audierea denunțătorilor fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu să fie secretizată. 

Decizia a fost luată la cererea avocatului care îl apără pe Sorin Oprescu, acesta susținând că relatările jurnaliștilor din sala de judecată obstrucționează actul de justiție!!!!

Judecătoarea a fost de acord, astfel încât ședințele de judecată nu vor mai fi publice, atunci când vor fi efectuate audieri.

Decizia instanței vine după ce principalul denunțător al lui Oprescu, Bogdan Popa, fost șef al Administrației Cimitirelor și al Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, a declarat luni, în sala de judecată, că a primit de la patronii unor firme 400.000 de euro pentru a le oferi contracte publice.

Ce am apucat să aflăm

Bogdan Popa, inculpat şi denunţător în dosarul fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat în faţa judecătorilor că „doar” 45% din sumele primite ca mită, în primă fază, ar fi ajuns la fostul edil, precizând că în 2015 i-a dat acestuia de câteva ori câte 50.000 euro, relatează Mediafax.

Unul dintre denunţătorii lui Oprescu: 45% din mită mergea la primar, nu număra banii, doar mulţumea

"În 80-90% din situaţii Ion Niţă şi Romeo Albu îmi remiteau sumele de bani, prin virament bancar. Erau remise în aceeaşi zi şi, din câte îmi amintesc, inculpatul Claudiu Bengalici remitea sumele la o săptămână. Sumele de bani, le remiteam la rândul meu în aceeaşi zi sau maxim la 2-3 zile, inculpatului Sorin Oprescu, inculpatului Mircea Constantinescu. La sfârşitul anului 2012, începutul lui 2013 a venit la mine Ion Olteanu, reprezentant al unei firme, care mi-a spus că a vorbit cu Oprescu pentru acest contract şi că îmi va da 10% mită din valoarea acestuia. La rândul meu, am verificat acest lucru, am mers şi am discutat cu Oprescu şi acesta mi-a spus "Ok, dă-i drumul". Structura mitei era 33% pentru martorii denunţători., 45% către Oprescu, 10% la Constantinescu şi restul la mine", şi-a început Bogdan Popa, fostul şef al Administraţiei Cimitirelor declaraţia în faţa judecătorilor, conform relatărilor consemnate din ședință de Mediafax.

Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, este unul dintre cei trei inculpaţi din dosarul lui Sorin Oprescu care au cerut acord de recunoaştere a vinovăţiei la primul termen al procesului în care fostul edil este acuzat de luare de mită. Alături de el, au făcut cereri similare şi Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului al Palatelor Brâncoveneşti şi Romeo Albu, administrator societăţi comerciale.

"În 2013 am fost la Ciolpani de patru sau cinci ori în perioada aprilie-august să îi dau mită lui Oprescu, însoţit de Albu Romeo. Mita era colectată de la Ion Niţă. Mita şi discuţiile erau purtate de mine cu Oprescu. Albu nu a fost de faţă. Albu stătea în maşină, eu vorbeam cu Oprescu. Nu era nimeni de faţă. Doar Cristian Stanca era în camera alăturată împreuna cu menajera lui Oprescu. În 2013, mita dată lui Oprescu de patru-cinci ori a fost de câte 50.000 de euro de fiecare dată", a mai declarat Bogdan Popa. 

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bogdan Popa, în calitate de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.

"Cred că grupul infracţional a început să funcţioneze la începutul lui 2013. Iniţial am fost eu, Oprescu, Constantinescu, Albu şi Niţă. Stanca a apărut în 2014. Şuteala şi Pietroi au apărut în 2015, când s-a făcut diferenţa de gard la palat. Bengalici a intrat în 2014. Traficul de influenţă exercitat la Oprescu şi Constantinescu consta în faptul că mă duceam cu o problema şi puneam mita pe masă", le-a spus Bogdan Popa judecătorilor.

Anchetatorii susţin că, pe măsură ce alte persoane, sesizând activitatea grupului, au aderat la acesta în vederea obţinerii unor foloase materiale, în paralel cu demersurile liderului în vederea extinderii activităţii pentru mărirea mitei, structura şi funcţionalitatea grupului au suferit modificări, "culminând la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider (şeful autorităţii publice locale executive), crearea unui eşalon de «secunzi» ai săi (o persoană de încredere şi fostul lider), dar şi a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituţii.

"Suma totală primită din mită în circa doi ani a fost de 400.000 de euro, i-am cheltuit pe toţi pe vacanţe, ceasuri şi prostii. Oprescu cred că a primit în jur de un milion de euro, 300 de mii Constantinescu, Stanca vreo 300 de mii, Bengalici şi-a oprit comision de 15 %, Şupeală şi Pietroi câte 25.000 euro, Niţă 8,5% din valoarea sumelor. Lui Albu i-am dat 5.000 de lei lunar din mita primită de mine. Oprescu nu mi-a cerut niciodată să îl împrumut cu bani. Cred că dacă nu îi dădeam mită lui Oprescu, aş fi fost dat afară. Expresia " ne vedem pe câmp" am stabilit-o cu Oprescu

Înseamna ca mergeam la el acasa, la Ciolpani. Am stabilit aşa ca să nu existe înregistrări în care să fie menţionată localitatea Ciolpani", a mai declarat fostul şef al Administraţiei Cimitirelor.

Bogdan Popa a precizar că în anul 2013 Cristian Stanca a fost angajat la Administraţia Cimitirelor pe post de muncitor necalificat după ce anterior fusese şoferul lui Sorin Oprescu. Acesta a precizat că Stanca a fost angajat la cererea fostului edil al Capitalei.

"Aceste activităţi nu se puteau derula însa fără Oprescu. Îmi tot spunea "Haide, fă, haide, da!". Revin şi arăt că în cursul lui 2014 şi 2015, când am dat mită lui Oprescu, de faţă era şi Stanca. Lăsam telefoanele în bucătărie, intram în living şi banii erau într-o pungă de plastic de cadou pe care o puneam sub o pernă a unei canapele", a precizat Bogdan Popa.

Fostul şef al Administraţiei Cimitirelor le-a spus judecătorilor că a denunţat faptele de corupţie în care ar fi fost implicat din conştiinţă civică.

"Nu mi-a spus nimeni să fac denunţ, nu am fost ameninţat. Am făcut-o din conştiinţă civică care nu a funcţionat de la început pentru că am fost un dobitoc. Nu mai ţin minte cu câte zile înainte de septembrie 2015 am anunţat parchetul. Suma de 25 de mii de euro am primit-o de la procuror. Nu ştiu dacă avea inscripţionată menţiunea mită. În ziua respectivă mi-a murit bunicul şi l-am anunţat pe Oprescu. Ne-am întâlnit la Palatul Mogoşoaia şi am stabilit că ne întâlnim pe câmp la Ciolpani. I-am remis suma de 25 de mii de euro", a spus Popa.

Bărbatul le-a spus judecătorilor şi că în seara în care au fost duşi la DNA a avut o discuţie cu fostul edil pe holurile parchetului.

"În seara de 5 septembrie, eu şi Oprescu, pe holurile DNA am discutat. Oprescu m-a întrebat dacă am informaţii că suma de 25 de mii de euro ar fi fost marcată. Am zis că nu ştiu. În aceeaşi discuţie, Oprescu mi-a indicat să nu dau declaraţii. Mi-a sugerat să spun că am fost acolo la Ciolpani cu motivul de a rezolva o groapă pentru cineva. Precizez că pe 5 septembrie chiar s-a pus în discutie rezolvarea unei gropi pentru o persoană, dar rezolvasem deja. În momentul în care Oprescu ridica banii, eu doar precizam suma şi provenienţa. Oprescu nu verifica banii. Doar spunea mulţumesc. Sumele de bani date lui Oprescu erau în euro. De schimbul valutar se ocupa Albu", se arată în declaraţia dată de Bogdan Popa în faţa judecătorilor.

Următoarele audieri vor avea loc marţi, 12 iulie.

În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.

În aceeaşi cauză sunt judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, Ion Niţă şi Romeo Albu. SURSA/Mediafax

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alexandra Stan, în centrul unui scandal cu iz moral și sexual!

2 Americanii scot din „cutia cu maimuțe” o nouă „drăcovenie” SF

3 Citiți și voi ce se întâmplă în Germania de Est...

4 Mario Iorgulescu s-a combinat cu fosta lui Steliano Filip / „Bianca era doar o altă fată din anturajul meu şi nu observam semnele pe care le dădea ea, c…

5 Foarte interesante amănunte!