INCREDIBIL! Presa străină știe clar cine-o manevrează pe Proastă în conflictul cu Iohannis! Doar în România trepanaților le pică mucul zgâindu-se la RTV și Antena 3!

INCREDIBIL! Presa străină știe clar cine-o manevrează pe Proastă în conflictul cu Iohannis! Doar în România trepanaților le pică mucul zgâindu-se la RTV și Antena 3!

Incredibil! Presa străină știe clar cine-o manevrează pe Proastă în conflictul cu Iohannis! Doar în România trepanaților le pică mucul zgâindu-se la RTV și Antena 3! Presa internationala, cu excepția celei israeliene bineînțeles, prezinta clar cauzele care l-au determinat pe presedintele Klaus Iohannis sa ii ceara demisia premierului Viorica Dancila.

Astfel, in timp ce jurnalistii americani si britanici sustin ca supararea lui Iohannis e mai veche si are la baza inclusiv haosul fiscal pe care PSD l-a creat in Romania in ultimele luni, presa israeliana e convinsa ca decizia social-democratilor de a muta ambasa Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim l-a adus pe Iohannis la capatul rabdarii.

Prestigioasa publicatie Bloomberg informeaza ca "tensiunile politice cresc din nou in Romania, dupa ce, in urma mai multor dispute legate de buget si politica externa, presedintele Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dancila sa demisioneze".

In plus, scrie Bloomberg, aceste frictiuni politice vadesc instabilitatea de pe scena politica romaneasca:

"Conflictul dintre presedintele Iohannis si partidul aflat la putere tine din 2016. Social-democratii au schimbat deja alti doi premieri, iar soarta Vioricai Dancila - care este in functie abia din ianuarie - este acum, de fapt, in mainele presedintelui de partid, Liviu Dragnea, liderul de facto al Romaniei".

Scandalul ar avea si o miza electorala, cred jurnalistii americani.

"In vreme ce Iohannis n-o poate da afara pe Dancila - pentru asta e nevoie de un vot de retragere a increderii din partea Parlamentului pe care PSD in controleaza - aceasta furtuna ar putea declansa campania electorala pentru alegerile prezidentiale din Romania de anul viitor", mai scrie prestigioasa publicatie americana.

Exista, insa, si o alta posibilitate. Citandu-l pe analistul Cristian Pirvulescu, Bloomberg scrie ca acest conflict dintre Iohannis si Dancila s-ar putea muta in Parlament si la Curtea Consitutionala si ca s-ar putea solda cu suspendarea presedintelui Romaniei.

In paralel, agentia americana de stiri Associated Press informeaza ca Viorica Dancila este dependenta din punct de vedere politic de Liviu Dragnea, conducatorul din umbra al Romaniei.

Jurnalistii americani il citeaza pe presedintele Iohannis, care ii cere demisia premierului, dar preiau si declaratia Vioricai Dancila care spune ca nu s-a dus la Cotroceni din cauza ca i s-a parut ca e convocata scolareste, in conditiile in care ea este premier.

In acelasi context, Associated Press aminteste despre faptul ca sprijinul de baza al Vioricai Dancila, Liviu Dragnea, a fost citat in aceeasi zi la DNA, intr-un mare dosar de coruptie (Tel Drum- n.red.).

Reuters, in schimb, apreciaza ca la baza conflictului dintre presedintele si premierul Romaniei a stat mai degraba vizita in Israel a Vioricai Dancila, care si-ar fi depasit atributiile in materie de politica externa.

De asemenea, jurnalistii marii agentii de presa scriu ca decizia mutarii unei ambasade a Romaniei ii apartine presedintelui Iohannis, care sustine ca n-a fost niciodata consultat in aceasta problema si nici in privinta vizitei pe care Dancila si Dragnea au facut-o in Israel.

Nu in ultimul rand, Reuters scrie ca, daca Romania isi va muta ambasada din Israel la Ierusalim, va fi singura tara din UE care va proceda astfel si una dintre singurele din lume, in afara de SUA, care va face relocarea pe 14 mai.

Cotidianul francez Le Figaro scria inca din ianuarie, dinainte ca Dancila sa fie numita premier, ca in loc sa tina cont de avertismentele Bruxelles-ului, Dragnea isi continua asaltul impotriva Justitiei si judecatorilor. Ieri si astazi, jurnalistii francezi au relatat din nou despre tensiunile politice de la Bucuresti, prezentand pe larg punctul de vedere al presedintelui Iohannis si argumentele schematice ale Vioricai Dancila.

Ziarul israelian Haaretz, in schimb, cunoscut pentru opiniile de stanga pe care le sustine, a scris de asemenea despre conflictul dintre presedintele si premierul Romaniei chiar pe prima pagina.

Potrivit jurnalistilor de la aceasta publicatie, necazurile premierului Dancila se trag de la incercarea de a muta ambasada Romaniei din Israel de la Tel Aviav la Ierusalim. Daca aceasta initiativa e buna sau nu, jurnalistii nu scriu, in schimb isi ilustreaza materialul cu o fotografie a Vioricai Dancila strangand mana presedintelui Israelului, Rueven Rivlin.
Citește și:

populare
astăzi

1 Da, este dr. Andrei Nae, lector la catedra de limba engleză, membru în comisia de admitere a Universității București

2 Un caz „special”...

3 Cel mai negru scenariu pentru România...

4 Dezvăluirea lui Băsescu despre proprietarul Bazei Mihail Kogălniceanu...

5 VIDEO Acest monstru este dovada vie a faptului că lumea n-a fost și nici nu va fi bună vreodată...