Incredibila declarație a unui fost ambasador chinez despre războiul dus de Rusia în Ucraina

Incredibila declarație a unui fost ambasador chinez despre războiul dus de Rusia în Ucraina

Un fost ambasador chinez în Ucraina a criticat vehement invazia Rusiei într-un discurs recent, care a fost preluat de presa chineză înainte de a fi retras rapid, relatează The Guardian .

Gao Yusheng, care s-a pensionat în urmă cu peste un deceniu după o carieră petrecută mai ales în Rusia și Asia Centrală, a declarat la un seminar online al Academiei Chineze de Științe Sociale că războiul Rusiei este un eșec.

Gao a afirmat că Moscova, sub conducerea lui Putin, nu a acceptat niciodată cu adevărat suveranitatea și independența fostelor state sovietice, iar „încălcările” sale frecvente ale teritoriului acestora reprezintă „cea mai mare amenințare la adresa păcii, securității și stabilității în Eurasia”.

„Direcția centrală și primordială a politicii externe a regimului Putin este aceea de a considera fosta Uniune Sovietică drept sfera sa exclusivă de influență și de a restabili imperiul prin mecanisme de integrare în diferite sfere dominate de Rusia”, a precizat Gao.

Acest lucru a fost schimbat în mod dramatic de războiul din Ucraina, iar fostul diplomat chinez a sugerat că, odată ce acesta se va încheia, va apărea probabil o nouă ordine mondială în care Ucraina va fi scoasă din „sfera de influență” a Rusiei și adusă mai aproape de Europa, iar puterea politică, economică, militară și diplomatică a Rusiei va fi slăbită și izolată în mod drastic.

Potrivit unei traduceri realizate de fostul oficial al Departamentului de Stat al SUA, David Cowhig, Gao a spus:

„Se poate spune că Rusia a pierdut complet Ucraina. În același timp, fosta Uniune Sovietică, cu excepția Rusiei albe, inclusiv membrii Tratatului de Securitate Colectivă și ai Uniunii Economice Eurasiatice, au refuzat să sprijine Rusia. Înfrângerea Rusiei ar lăsa-o fără nicio speranță de a-și reconstrui vechiul imperiu”, susține Gao.

Comentariile fostului amabasador chinez au fost prezentate de Pheonix News, un organ de presă chinez, dar ulterior au fost eliminate de pe internet. O copie arhivată a fost disponibilă.

Președintele Chinei, Xi Jinping, este un aliat apropiat al lui Putin, iar Partidul Comunist Chinez a refuzat să condamne invazia. În timp ce Gao nu este considerat în sfera de influență a PCC, analiștii au sugerat că opiniile sale reflectă probabil și altele din cadrul elitei politice cu privire la regimul de politică externă al lui Xi.

Gao a fost ofițer diplomatic în Uniunea Sovietică și apoi în Federația Rusă în perioada 1984-1988 și 1992-1996. A fost ambasador în Ucraina între 2005-2007, după ce a fost ambasador în Turkmenistan și Uzbekistan.


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...