Incredibilă poveste!/Cum a recuperat Nigeria miliardele de dolari deturnate de Sani Abacha, fostul președinte care n-a mai apucat să se bucure de ce furase

Incredibilă poveste!/Cum a recuperat Nigeria miliardele de dolari deturnate de Sani Abacha, fostul președinte care n-a mai apucat să se bucure de ce furase

Sani Abacha,fost lider militaralNigeriei, a furat miliarde de dolari,dara murit înainte de a-i cheltui.Încercarea de a recupera acești bani a durat mai bine de două decenii. Omulangajatsă facă acest lucru, avocatulelvețian Enrico Monfrini,a povestit pentru BBC cum această „vânătoare de comori”i-aschimbatviața.

În septembrie 1999, Monfrini a răspuns la un telefon careurma să-ischimbeurmătorii 20 de anidin viață.Era sunat de unmembru de rang înalt al guvernului nigerian.

„M-a sunat la miezul nopții, m-a întrebat dacă pot veni la hotelul lui,pentru că avea să-mi spună cevaimportant. I-am spus:" E cam târziu, dar OK”,povesteșteavocatul.

Monfrini spune că oficialul a fost trimis la Geneva de președintele nigeriandela acea vreme, Olusegun Obasanjo.Scopul era să recuperezebanii furați de Abacha, care a condusțaradin 1993 până la moartea sa, în 1998.

„M-a întrebat: Poți găsi banii,îi poțibloca? Poțiaranja ca acești bani să fie înapoiați Nigeriei? Am spus da. Dar, de fapt, nu știam prea multedespre acest lucru. Și a trebuit să învăț foarte repede”, spune avocatul.

Poliția nigeriană i-a dat datele câtorva conturi bancare elvețiene închise, care păreau să dețină o parte din banii pe care Abacha și asociații săi îi fuseseră, după cum a scris Monfrini în cartea sa „Recuperarea bunurilor furate”.

Potrivit unei investigații preliminare din 2008, Abacha au furat peste 1,5 miliarde de dolari.

Dolariluați „cucamionul”

Una dintre metodele folosite pentru acumulareaacesteisume colosale a fostfoarte îndrăzneață.Abacha îi spunea unui consilier să îi facă o cerere definanțarepentru o problemă vagă de securitate. Apoisemnacererea pe care consilierul o ducea labancacentrală, careeliberabanii, adesea în numerar.Sumele erau duse apoi în mare partela casa lui Abacha.

Uneori, sumele erau luate„cucamionul”, a dl Monfrini.

O altă metodă eraatribuireaunorcontracte de stat unor prieteni la prețuri extrem de mari,din care încasa un comision, sausolicitareaca firmestrăine să plăteascăsumeuriașe pentru a opera în țară.Abacha a murit brusc, la vârsta de 54 de ani, la 8 iunie 1998. Nu este clar dacă afăcutun infarct sau a fost otrăvit pentru că nua fost făcută o autopsie, a declarat medicul său personal pentru BBC.

Abacha a murit înainte să cheltuiască miliardele furate,darcâteva detalii bancare au servit drept indicii cu privire la locul unde au fost ascunși acei bani.

„Documentele care arată istoricul conturilor mi-au dat câteva legături către alte conturi”, a spus Monfrini.

O rețea de conturi bancare în întreaga lume

Înarmat cu aceste informații, ela vorbit cuprocurorul general elvețianși asusținut că familia Abacha și asociații lor au format o organizație criminală. Acest lucru a deschis mai multe opțiuniprivindmodul în care autoritățileputeau gestionaconturilebancare.

Procurorul general a emis o alertă generală către toate băncile din Elveția, cerându-le să dezvăluie existența oricăror conturi deschise sub numele și pseudonimele lui Abachași familiei sale.

„În 48 de ore, 95% dintre bănci și alte instituții financiare au declarat ce au ceea ce păreau a fi conturi alefamiliei”, a spusMonfrini.

Acest lucrua dus ladescoperireauneirețelede conturi bancareînîntreaga lume.

„Afost ca un bulgăre de zăpadă. A început cu câteva conturi, apoi cu omai multe, care la rândul lor au creat un efect de bulgărede zăpadă careducea lao imensă operațiune internațională. Am avut multe dovezi că s-au trimis bani ici și colo,înBahamas, Nassau, Insulele Cayman –peste tot”, a povestit avocatul.

Dar găsirea banilor a durat mult mai puțin decât restituirea lor Nigeriei.

„Familia Abacha se lupta cu toate forțele. Contestau tot ce făceam. Acest lucru a întârziat foarte mult procesul”, a spus avocatul.

Alte întârzieri au fost cauzate de temerea unor politicieni elvețieni că banii vor fi furați din nou dacă ar fi returnați.

2,4 miliarde de dolari s-au întors în Nigeria

508 milioane de dolari găsiți în numeroasele conturi bancare elvețiene ale familiei Abacha au fost trimise din Elveția în Nigeria între 2005 și 2007.

Până în 2018, suma returnată de Elveția în Nigeria ajunsese la peste 1 miliard de dolari.

Alte țări aureturnat chiarmaitârziubanii.

Abia în iunie 2014, Liechtenstein a trimis în Nigeria 277 milioane dolari.

Șase ani mai târziu, în mai 2020, 308 milioane de dolariaflațiîn conturiînChannel Island au fost, de asemenea, returnațiîn Nigeria.S-a întâmplat abiadupă ce autoritățile nigeriene auacceptat cabaniisăfi folosiți, în special, pentru a ajuta la finanțarea construcțieiunor proiecte majore de infrastructură.

Unele țări încă nu au returnatbanii Nigeriei. Monfrinispune că30 de milioane de dolariar trebui să fieîn Marea Britanie, 144 de milioane de dolari în Franța și încă 18 milioane de dolari în Jersey.

„Ar trebui să fie, dar nu se știe niciodată”, spuneavocatul.

În total, peste 2,4 miliarde de dolaridin conturile lui Abacha s-au întors în Nigeria.

„La începutse spuneacă Abacha a furat cel puțin 4-5 miliarde de dolari. Nu cred că a fost cazul. Cred că am luat opartefoarte mare din ceea ce aveau” a spusMonfrini.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Joe, scuză-mă că te întrerup” / Momentul stânjenitor provocat de Macron l-a lăsat năuc pe Biden la întâlnirea G7

2 „ F... me, I'm brilliant” / Viața de lux a româncei care era proxeneta șefă din Northampton și Birmigham

3 Un general american pune capăt speculațiilor privind sistemele de apărare „SF” pentru Ucraina

4 Priviți! Acestea sunt misiuni SUA și NATO în zona Mării Negre și a Deltei Dunării...

5 Laura Codruța Kovesi lovește într-o mare rețea de fraudare a fondurilor europene din România. Ofițerii Parchetului European fac percheziții în țara no…