India a lansat 31 de sateliţi în cadrul unei singure misiuni

India a lansat 31 de sateliţi în cadrul unei singure misiuni

India a lansat cu succes 31 de sateliţi, vineri, în cadrul unei singure misiuni, cu ajutorul unei rachete din gama Polar Launch Satellite Vehicle (PSLV), care a decolat de la baza spaţială Sriharikota din sudul ţării, au anunţat oficialii indieni, citaţi de Xinhua.

Printre aceştia se află şi Cartosat (un satelit de monitorizare a Pământului), care este cel de-al 100-lea satelit construit de India. Misiunea este coordonată de Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO). Lansarea rachetei purtătoare, care s-a desfăşurat cu succes, potrivit reprezentanţilor ISRO, a avut loc la ora locală 09.28 (03.58 GMT, n.r.).

Cartosat este în principal un satelit de teledetecţie, înzestrat cu camere foto pancromatice şi multispectrale şi are o durată de funcţionare de cinci ani.

Alături de Cartosat, la bordul lansatorului s-au mai aflat un microsatelit şi un nanosatelit indian, dar şi alţi trei microsateliţi şi 25 de nanosateliţi construiţi de şase ţări - Canada, Finlanda, Franţa, Coreea de Sud, Marea Britanie şi Statele Unite.

Lansarea fusese programată iniţial pe 10 ianuarie.

În februarie 2017, India a făcut istorie, lansând cu succes 104 sateliţi într-o singură misiune şi doborând precedentul record de 37 de sateliţi care au fost lansaţi de Rusia într-o misiune din 2014. Cu excepţia a trei sateliţi indieni, ceilalţi 101 proveneau din alte ţări - cei mai mulţi din Statele Unite.

India şi-a construit pe parcursul ultimelor două decenii reputaţia unei ţări care oferă o alternativă low-cost în domeniul lansărilor de sateliţi.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?