India a lansat un model redus de navetă spațială reutilizabilă

India a lansat un model redus de navetă spațială reutilizabilă

India a reușit să lanseze luni cu succes un model redus de navetă spațială care ar trebui să prefigureze modelul final al unei navete reutilizabile pe care această țară intenționează să îl dezvolte, a anunțat un responsabil al programului, citat de agenția France Presse.

Sursa foto: isro.gov.in

Naveta dotată cu aripi a decolat de pe aeroportul Sriharikota din sud-estul țării, la ora locală 07:00 (01:30 GMT), și a ajuns la o altitudine de 70 kilometri înainte de a ameriza, 10 minute mai târziu, în Golful Bengal.

Un înalt oficial al agenției spațiale indiene (Indian Space Research Organisation, ISRO), Devi Prasad Karnik, a declarat pentru agenția France Presse că s-a înregistrat o reușită a prototipului tehnologic al unui vehicul reutilizabil.

ISRO, cunoscută pentru programele sale cu costuri reduse, a dezvoltat această navetă numită RLV-TD cu un buget de numai un miliard de rupii (13,2 milioane euro).

Lansarea de luni este un test crucial pentru dezvoltarea unei navete reutilizabile capabilă să lanseze sateliți în viitor, notează AFP.

India se confruntă cu o concurență intensă din partea unor grupuri private care dezvoltă propriile programe de navete reutilizabile, după abandonarea în 2011 de către NASA a programului său de navete spațiale.

Aceste navete reutilizabile trebuie să reducă în mod semnificativ costurile explorării spațiului cosmic în raport cu lansatoarele tradiționale și să economisească materiale.

Miliardarul Elon Musk, cu programul său 'SpaceX', și patronul site-ului Amazon, Jeff Bezos, cu programul său 'Blue Origin', au reușit deja să lanseze prototipuri de navete spațiale.

Dar ISRO vrea să ajungă la conceperea unei nevate spațiale cu costuri reduse pentru a răspunde unei cereri potențiale imense de lansări de sateliți venite din partea altor țări.

ISRO și-a consolidat reputația în 2013, reușind să pună pe orbită o navetă spațială în jurul planetei Marte cu un buget de 73 de milioane de dolari. NASA a cheltuit 671 milioane de dolari pentru misiunea sa 'Maven' pe planeta Marte.

AGERPRES/(autor: Constanța Niță, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Guvernul elimină haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț…

2 Ioan Stoica, patronul Caritas, a fost evacuat în plină iarnă și doarme sub cerul liber. Ajuns la 76 de ani, tr…

3 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

4 15 medici şi asistente, condamnaţi după ce au eliberat 1.000 de adeverinţe false / Patroana clinicii, 8 ani şi 4…

5 Ăsta pute a Secu de îți mută nasul / Cine este Gheorghe Dimitrescu, personajul urmărit penal alături de Dragnea