India: Poliția a reținut cinci angajați ai templului unde s-a produs incendiul soldat cu peste 100 de morți

India: Poliția a reținut cinci angajați ai templului unde s-a produs incendiul soldat cu peste 100 de morți

Poliția a reținut luni cinci angajați ai templului din sud-vestul Indiei unde un incendiu provocat de un foc de artificii scăpat de sub control a cauzat moartea a peste 100 de persoane, relatează AFP.

* Incendiu într-un templu din India: Bilanțul a crescut la cel puțin 105 morți și 350 de răniți

Mii de familii s-au adunat pentru a asista la un spectacol în noaptea de sâmbătă spre duminică cu ocazia unei celebrări într-un templu hindus din districtul Kollam, în statul Kerala.

Puternica explozie care a declanșat catastrofa ar fi fost provocată de o scânteie în clădirea unde erau pregătite artificiile pentru a fi lansate.

"Cinci angajați au fost arestați pentru a fi audiați", a declarat pentru AFP șeful poliției, Kollam P. Prakash.

"Nu sunt arestări oficiale. Nu putem stabili implicarea lor decât după audieri și vom decide atunci ce măsuri se impun", a adăugat el.

Poliția încearcă să afle cine a decis să lanseze acest foc de artificii, în contextul în care autoritățile locale nu acordaseră autorizație, potrivit polițistului citat.

Autoritățile din Kerala au dispus deja deschiderea unei anchete privind cauzele incendiului, iar poliția a deschis dosare penale împotriva responsabililor templului.

Imaginile de la locul catastrofei, care s-a produs la primele ore ale dimineții de duminică, arată o serie de explozii, flăcări și nori imenși de fum.

Echipele de intervenție și poliția s-au luptat pentru a stinge focul și a salva persoanele rămase blocate în templu, însă unele dintre victime au fost atât de puternic arse, încă sunt de nerecunoscut. 30 din cele 106 victime nu au fost încă identificate.

Premierul Narendra Modi s-a deplasat duminică la locul catastrofei, iar de la New Delhi au fost trimiși medici specializați pentru a-i trata pe cei cu arsuri grave.

Localnicii au vorbit despre o explozie care a distrus parțial o clădire de beton și care a spart ferestrele locuințelor situate la o sută de metri distanță.

În momentul izbucnirii incendiului, un număr estimat între 10.000 și 15.000 de oameni — în majoritate femei și copii — asistau la evenimentul religios.

Incendiile și busculadele sunt frecvente în templele din India, în special în timpul evenimentelor religioase, deseori din cauza măsurilor de securitate necorespunzătoare.

AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...