India şi-ar putea revizui doctrina de a nu recurge prima la arma nucleară, potrivit unui ministru

India şi-ar putea revizui doctrina de a nu recurge prima la arma nucleară, potrivit unui ministru

Ministrul indian al apărării, Rajnath Singh, a lăsat să se înţeleagă vineri că India şi-ar putea revizui doctrina de a nu recurge prima la arma nucleară, în contextul tensiunilor crescute cu Pakistanul în legătură cu regiunea Kashmir, informează AFP.

Ministrul s-a deplasat la Pokhran, locul în care India a efectuat cu succes teste nucleare în 1998 în timpul guvernării premierului Atal Vajpayee.

"Pokhran este locul martor aL hotărârii ferme (a lui Atal Vajpayee) de a face din India o putere nucleară şi rămâne în continuare puternic ataşată doctrinei de a 'nu recurge prima' la arma nucleară", a scris Singh pe Twitter la finalul vizitei sale. "India a aderat strict la această doctrină. Ceea ce se va petrece în viitor va depinde de circumstanţe", a avertizat el.

India se angajase în 1999 să nu recurgă prima la arma nucleară în caz de conflict. Dintre ţările vecine ale Indiei, China a adoptat aceeaşi doctrină, dar nu şi Pakistanul.

Tensiunile cu Pakistanul au crescut puternic după decizia guvernului premierului indian Narendra Modi de a revoca autonomia constituţională a părţii din Kashmir controlate de New Delhi şi pe care Islamabadul o revendică. Această decizie a fost condamnată de Islamabad.

Ministrul pakistanez pentru drepturile omului a reacţionat la declaraţiile lui Singh printr-un mesaj pe Twitter în care a spus că India "ar trebui să se oprească de a minţi". Aderarea Indiei la doctrina de a nu recurge prima la arma nucleară "a luat sfârşit în 4 ianuarie 2003, când guvernul indian a declarat că va utiliza arme nucleare în faţa oricărui atac (chiar chimic sau biologic) împotriva Indiei sau a forţelor indiene oriunde ar fi".

Vipin Narang, profesor la prestigiosul Institut de tehnologie din Massachusetts (MIT), a apreciat pe Twitter că Singh este cel mai înalt responsabil indian care a avertizat că India ar putea să nu se simtă legată la nesfârşit şi în manieră absolută de doctrina de a nu utiliza prima arma nucleară.

O revizuire a acestei doctrine figurase în 2014 în programul electoral al Partidului naţionalist hindus BJP, aflat la putere. Dar candidatul Modi asigurase totuşi că dacă va accede la putere, nu o va schimba. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...