Indignare în Spania: Ziarist de la „El Mundo”, vizitat de agenți și expulzat din Rusia. Motivele invocate de regimul Putin

Indignare în Spania: Ziarist de la „El Mundo”, vizitat de agenți și expulzat din Rusia. Motivele invocate de regimul Putin

Xavier Colas, corespondent al „El Mundo”, a fost expulzat din Rusia după ce i-a fost refuzată reînnoirea vizei, a anunţat joi cotidianul spaniol, denunţând un atac la adresa libertăţii presei, relatează AFP, potrivit Agerpres .

Xavier Colas Captură YouTube

Colas, care se află la post de 12 ani la Moscova, „a fost nevoit să părăsească Rusia în 24 de ore”, miercuri, pentru că nu a obţinut reînnoirea vizei, a explicat „El Mundo”.

Această decizie i-a fost adusă la cunoştinţă de un funcţionar, care l-a avertizat că va avea „probleme” dacă nu pleacă înainte de expirarea vizei de muncă, a precizat cotidianul madrilen, care relatează expulzarea corespondentului său în Rusia pe două pagini în ediţia sa de joi.

Potrivit „El Mundo”, Xavier Colas a fost vizitat la domiciliu în ultimele luni de către ofiţeri de poliţie, care i-au cerut „să nu mai acopere demonstraţiile soţiilor soldaţilor ruşi, unul dintre rarele semne vizibile de nemulţumire privind războiul” din Ucraina.

„Refuzul reînnoirii vizei pentru un jurnalist (străin, n. red.) este unul dintre instrumentele obişnuite” de a „submina libertatea de expresie”, scrie cotidianul spaniol, care denunţă „ameninţările” şi „presiunile” la care sunt supuşi jurnaliştii în Rusia.

Într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X, Xavier Colas - care tocmai a publicat o carte intitulată „Putinistan”, în care relatează cei 12 ani petrecuţi în Rusia - a dat asigurări că nu are „niciun regret” în privința expulzării sale.

„Pur şi simplu mi-am făcut treaba: am povestit ce se întâmplă, am vorbit cu oamenii care suferă din cauza asta şi le-am explicat cine este responsabil pentru ceea ce se întâmplă”, a precizat el.

Regimul Putin, care reprimă orice formă de critică la adresa poziţiei sale oficiale, au adoptat măsuri din ce în ce mai restrictive împotriva jurnaliştilor occidentali încă de la începutul invaziei în Ucraina, impunându-le, de exemplu, o reînnoire a vizei la fiecare trei luni.

Mai mulţi jurnalişti străini au fost forţaţi să părăsească Rusia sau au fost victime ale intimidărilor. Jurnalistul american cu origini rusești Evan Gershkovich este încarcerat de aproape un an pentru acuzaţii de spionaj, acuzaţii respinse de acesta, de rudele sale, de angajatorul său, „The Wall Street Journal”, şi de Washington, transmite AFP.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat