Indivizii de sex masculin care se preocupă de îngrijirea copiilor au mai multe şanse de reproducere (studiu)

Indivizii de sex masculin care se preocupă de îngrijirea copiilor au mai multe şanse de reproducere (studiu)

Indivizii de sex masculin îşi pot îmbunătăţi şansele de reproducere dacă dedică mai mult timp îngrijirii copiilor - nu neapărat ai lor - conform unui studiu realizat recent de specialişti în antropologie de la Northwestern University din Statele Unite, relatează Xinhua.

Cercetătorii au descoperit în urma unui studiu anterior că masculii de gorile de munte care trăiesc în sălbăticie în Rwanda ajută la creşterea tuturor puilor din grupul lor social, chiar şi a celor care nu sunt ai lor.

În cadrul studiului recent, specialiştii au dorit să afle dacă masculii din această specie care dedică cel mai mult timp îngrijirii puilor prezintă mai multe şanse de reproducere.

''Ştiam de mult timp că masculii de gorile de munte concurează unii cu alţii pentru accesul la femele şi pentru creşterea şanselor de reproducere, însă aceste informaţii noi sugerează că ei ar putea adopta o strategie mai diversă. Chiar şi după mai multe teste de control care au luat în calcul scorul de dominaţie, vârsta şi şansele de reproducere, masculii care dezvoltă astfel de legături cu exemplarele tinere se bucură de mai mult succes'', a declarat Stacy Rosenbaum, autoarea principală a studiului.

Această cercetare, publicată în Scientific Reports, sugerează existenţa unei rute alternative prin care ar fi putut evolua comportamentul patern la specia umană, a precizat Stacy Rosenbaum.

''În mod tradiţional, am crezut că grija masculilor se bazează pe o structură socială specifică, monogamă, pentru că aceasta oferă certitudinea că masculii au grijă de copiii lor. Datele noastre sugerează o cale alternativă prin care evoluţia poate genera acest comportament, (care funcţionează) chiar şi atunci când masculii nu ştiu care sunt urmaşii lor'', a adăugat cercetătoarea.

Aceste concluzii ar putea indica posibilitatea ca unele comportamente similare să fi fost importante în stabilirea iniţială a comportamentelor paterne la strămoşii omului.

Oamenii de ştiinţă cercetează, de asemenea, posibilitatea ca hormonii să joace un rol important în acest proces şi să faciliteze astfel de comportamente paternale, aşa cum se întâmplă în cazul oamenilor.

''La indivizii de sex masculin din specia umană, nivelurile de testosteron se diminuează atunci când bărbaţii devin taţi şi, potrivit estimărilor, acest lucru ar contribui la concentrarea atenţiei asupra nevoilor copilului nou-născut'', a explicat Christopher Kuzawa, profesor de antropologie la Northwestern University.

''Lucrăm la caracterizarea acestor profile hormonale masculine de-a lungul timpului, pentru a afla dacă evenimente precum naşterea unui copil ar putea fi asociate nivelurilor lor de testosteron'', a spus Stacy Rosenbaum. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

4 Citiți și judecați voi...

5 Foarte interesante amănunte...