James Jay Carafano, vicepreședinte al Fundației Heritage și unul dintre cei mai influenți experți americani în domeniile securității naționale și politicii externe, apropiat de administrația Trump, cere un mare program de redresare economică comun al SUA și UE pentru revenirea din criză și gestionarea relației cu China.

”SUA și Europa nu pot face față Chinei dacă economiile noastre nu sunt puternice și reziliente. Redresarea economică a comunității transatlantice este complementară. Avem nevoie de un Program de Redresare Economică SUA-Europa. Ar trebui să începem cu programe strategice „la cheie” de care să beneficieze ambele maluri ale Atlanticului. Un asemenea program nu ar fi de tip tradițional, ci s-ar sprijini pe investiții și parteneriat cu sectorul privat”, a scris Carafano într-un editorial publicat de  revista Cultura .

Expertul american, care este și analist pentru postul TV Fox News, cere dublarea ”imediată” a investițiilor SUA în Inițiativa celor Trei Mări – un format de dialog care reunește statele din flancul estic al Uniunii Europene și care este promovat constant de România.

În plus, James Carafano cere autorităților americane să extindă participarea în Programul Visa Waiver, program care acum împiedică intrarea românilor și bulgarilor în SUA fără viză.

”SUA și Europa ar trebui să coopereze pentru a dezvolta alternative de piață liberă la dezvoltarea infrastructurii de telecomunicații 5G. Inițiativele de mai sus, dar și altele, ar putea facilita repornirea economiilor noastre și ar permite reîntoarcerea la muncă a mai multor oameni. America și Europa au nevoie una de alta mai mult ca niciodată. Este timpul ca lideri de pe ambele maluri ale Atlanticului să investească în cel mai important parteneriat din lume”, a mai scris Carafano, potrivit  Cultura .

Foto: James Carafano / Heritage Foundation