Influența lui Prigojin la Kremlin: de la „bucătarul lui Putin” la creatorul grupării Wagner

Influența lui Prigojin la Kremlin: de la „bucătarul lui Putin” la creatorul grupării Wagner

De la deținut, Evgheni Prigojin, considerat proprietarul companiei militare private Wagner, Prigojin a devenit „bucătarul lui Putin” și ulterior confidentul președintelui rus. Influența sa politică a crescut pe fondul impasului armatei ruse în Ucraina.

Prigojin nu se mai ferește să recunoască că a fondat Grupul Wagner FOTO TASS

Pe măsură ce relatările privind pierderile suferite de Rusia în Ucraina făceau înconjurul lumii în luna septembrie, o persoană neidentificată din cercul lui Vladimir Putin i s-ar fi adresat personal exprimând rezerve cu privire la gestionarea războiului de către Kremlin.

Marți, The Washington Post a relatat că persoana nu a fost nimeni alta decât Evgheni V. Prigojin, un om de afaceri rus și aliat vechi al lui Putin.

Prigojin a negat afirmația, comentând că „nu a criticat niciodată conducerea Forțelor Armate ale Federației Ruse în timpul conflictului din Ucraina".

Născut la 1 iunie 1961, în Leningrad, în prezent Sankt Petersburg, Rusia, Prigojin a ispășit nouă ani într-o colonie penitenciară - dintr-o condamnare de 13, în anul 1981 - pentru agresiune, jaf și fraudă, potrivit documentelor judiciare obținute de Meduza, o publicație rusă independentă.

După ce a fost eliberat, a intrat in afaceri: mai întâi a deschis un chioșc de fast-food, apoi un magazin alimentar și apoi un lanț de restaurante.

Bucătarul lui Putin

A obținut această poreclă datorită firmei sale de catering, Concorde, fondată în 1996, care în următorul deceniu s-a bucurat de contracte guvernamentale bănoase pentru distribuția în școli și instituții militare. Firma sa s-a ocupat și de banchetele oficiale și a servit mâncare cu ocazia ceremoniilor de instalare în funcție a președinților Vladimir Putin și Dmitri Medvedev.

Pe parcursul a cinci ani, contractele sale cu statul rus ar fi însumat 3.1 miliarde de dolari, potrivit concluziilor unei investigații a Fundației Anticorupție a liderului încarcerat al opoziției ruse Alecsei Navalnîi.

Proprietarul unor companii implicate în interferența în alegerile din SUA

Prigojin este și fondatorul firmei de consultanță în afaceri Concord Management and Consulting Company și a lansat și un portal propriu de știri.

Justiția din SUA a pus sub acuzare în 2018 firmele lui Prigojin suspectate că au finanțat ferma de trolli Internet Research Agency, găsită vinovată pentru angajare „în operațiuni de interferență cu alegerile și procesele politice".

Prigojin a negat orice implicare comentând că nu este deranjat de faptul că SUA l-au sancționat și sugerând că americanii sunt foarte emoționali și „văd ceea ce vor să vadă”.

A admis recent că este proprietarul grupului de mercenari Wagner

După ani de zile în care a negat repetat că este fondatorul Grupului Wagner, în luna septembrie s-a recunoscut ca fiind printre cei care au pus bazele grupării paramilitare. Deși nu este înregistrată și, în calitate de grupare de mercenari, este interzisă de legislația rusă, este supranumită „armata privată a lui Putin” fiind folosită în operațiuni militare ale Kremlinului peste hotare.

Am curățat eu însumi armele vechi, m-am ocupat eu însumi de vestele antiglonț și am găsit specialiști care să mă ajute în acest sens. Din acel moment, la 1 mai 2014, s-a născut un grup de patrioți, care ulterior a primit numele de Batalionul Wagner”, a transmis Prigojin într-un comunicat.

Primele trupe Wagner au participat la anexarea Crimeei, în 2014, iar odată cu războiul din Ucraina gruparea a ieșit efectiv din umbră, asumându-și un rol tot mai important pe câmpul de luptă. Potrivit estimărilor SUA, cel puțin 1.000 de mercenari Wagner au fost trimiși în martie pe frontul din Ucraina.

„Știm că sunt acolo. Și știm că vor să își sporească prezența în Ucraina", declara atunci John F. Kirby, secretarul de presă al Pentagonului.

Oligarhul care a câștigat atenția lui Putin

De-a lungul anilor Prigojin a câștigat încrederea lui Putin și a devenit confidentul lui, inclusiv în materie de politică.

Având în vedere faptul că se presupune că se află la conducerea Grupării Wagner, este considerat un actor influent în ceea ce privește războiul Rusiei în Ucraina. Recent, WP a dezvăluit că Prigojin este cel care și-a exprimat în fața lui Putin preocupările referitor la modul cum sunt conduse operațiunile militare.

Publicația americană a menționat un raport al serviciilor secrete americane potrivit căruia Prigojin apreciază că Ministerul rus al Apărării se bazează prea mult pe Wagner și că organizația sa nu primește suficiente fonduri pentru asta.

Oficialii americani suspectează că Prigojin a pus în scenă un videoclip în care trupele lui Wagner se plângeau că sunt lipsiți de resurse în scopul de a face presiuni asupra Rusiei să furnizeze mai mulți bani, a relatat WP.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...