Info. 40 de procurori interimari părăsesc de mâine posturile ca urmare a modificărilor la legile Justiției. Cel mai lovit e Parchetul militar care pierde 5 procurori care lucrau în dosarele Revoluției și Jandarmeriei

40 de procurori interimari părăsesc de mâine posturile ca urmare a modificărilor la legile Justiției. Cel mai lovit e Parchetul militar care pierde 5 procurori care lucrau în dosarele Revoluției și Jandarmeriei.

40 de procurori de la parchete din întreaga țară părăsesc posturile unde activează acum ca interimari ca urmare a intrării în vigoare a legilor modificate ale Justiției, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro. 8 procurori vor pleca de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), dintre care 5 de la Secția Parchetelor Militare (SPM).

 Procurorii militari vor trebui să își reorganizeze echipele de anchetă în dosarele Revoluției și Jandarmeriei. 2 dintre cei 3 procurori care se ocupă de instrumentarea dosarului Jandarmeriei vor părăsi SPM sau nu vor mai lucra în dosar. Este şi cazul colonelului Ionel Corbu, delegat să lucreze în dosarul Jandarmeriei. El are vechime de 20 de ani, însă nu are grad profesional de PICCJ, ci de parchet de tribunal. De asemenea, 3 dintre cei 6 procurori militari delegaţi să instrumenteze dosarul Revoluţiei ar putea să plece sau să nu mai lucreze în dosar.

”Cei 5 procurori militari care pleacă au vechime peste 15 ani, dar nu au grad de PICCJ, așa cum cer noile prevederi, pentru că în ultimii ani nu s-au organizat examene de promovare pe loc pentru militari”, au explicat aceleași surse pentru G4media.

Ceilalți procurori interimari care pleacă sunt de la parchete de Tribunale sau de Curți de apel. Ei fuseseră aduși de la parchete de judecătorii care aveau volum mic de activitate. Procurorii se vor întoarce la parchetele de unde au venit.

Managementul Ministerului Public ia în calcul să propună ca soluție desființarea a 40-50 de mici parchete din țară, unde sunt 2-3 procurori, și concentrarea lor la parchetele din orașele mari, au declarat surse judiciare pentru G4media. ”Este risipă de resurse umane. Ar trebui concentrată în unități mari unde să împarți echilibrat munca”, au explicat sursele G4media. De exemplu, la parchetele din Băilești, Filiași și Corabia sunt câte 3-4 procurori și cu toate acestea, parchetul din Corabia are mai mulți inculpați trimiși în judecată anul trecut decât parchetul din Slatina.

În urmă cu 3 ani, CSM a redactat un proiect de lege pentru desființarea a 35 instanțe și parchete mici cu 1-2 procurori, dar a fost respins de Parlament. ”În Italia, Germania, reforma aceasta s-a făcut în urmă cu 30 de ani”, au explicat sursele G4media.

În acest moment, la nivelul Ministerului Public (Parchetului general), există un deficit de 450 de procurori din cele 2900 de posturi existente, deficit care se va mări pe măsură ce procurorii vor ieși la pensie, iar durata studiilor la Institutul Magistraturii pentru tinerii procurori crește de la 2 la 4 ani ca urmare a modificărilor la legile Justiției.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO Acesta este Ponta, oameni buni! Sebastian Ghiță: „I-am zis lu Ponta, bă, o fut pe mă-ta, te duci pe stic…

2 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

3 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

4 VIDEO Pe ăsta îl saltă primul! S-a autodenunțat în direct! S-a dus acasă la fosta șefă TAROM! „M-am întâlnit c…

5 VIDEO De ce nu-l reține DNA pe acest infractor? Acestea sunt imaginile de la întâlnirea Cuc-Mezei din fața cas…

recomandări

Te ia DNA: Constantin Jeican

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos