Info. Dragnea insistă cu OUG! O nouă ședință de guvern este programată pentru joi, ultima zi a sesiunii parlamentare extraordinare. Ce variante de OUG sunt în discuție

Info. Dragnea insistă cu OUG! O nouă ședință de guvern este programată pentru joi, ultima zi a sesiunii parlamentare extraordinare. Ce variante de OUG sunt în discuție

Info. Dragnea insistă cu OUG! O nouă ședință de guvern este programată pentru joi , ultima zi a sesiunii parlamentare extraordinare. Ce variante de OUG sunt în discuție. O nouă ședință de guvern este programată pentru joi, au declarat pentru  G4Media.ro surse guvernamentale. Nu este clar ce conține ordinea de zi și de ce actele normative nu pot fi aprobate în ședința de marți. Guvernul se reunește în ședință azi în mod neobișnuit de la ora 14.00, pe fondul informațiilor referitoare la dorința liderului PSD, Liviu Dragnea, de a forța adoptarea unei OUG privind amnistia și grațierea. Dragnea a negat luni seara la Digi24 că ar exista un astfel de proiect, însă potrivit surselor G4Media.ro liderul PSD a trebuit să bată în retragere din cauza opoziției ALDE.

UPDATE/Viorica Dăncilă va merge mâine la Palatul Cotroceni pentru o întrevedere cu Klaus Iohannis, informează Antena3.

Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă și unul dintre apropiații lui Dragnea, a declarat luni seara la Antena 3 că ”un moment zero în anul Centenar ar fi un moment bun pentru toată lumea”. ”Depinde de primul ministru”, a adăugat Vâlcov.

Problema PSD era, luni după-amiaza, cine va semna documentul în caz că Tudorel Toader refuză, având în vedere că secretarul de stat Mariana Moț ar fi intrat în concediu. Ultimele informații obținute de  G4Media.ro arată că nici unul din ceilalți trei secretari de stat de la Ministerul Justiției nu a vrut să-și asume semnarea acestei OUG, la fel ca și ministrul Tudorel Toader, ceea ce l-a determinat pe liderul PSD să se replieze.

Potrivit surselor G4Media.ro, aparatul guvernamental ar fi informat-o luni seară pe premierul Viorica Dăncilă că, dacă Ministerul Justiției nu este inițiator în această chestiune a amistiei și grațierii, nici un alt minister nu poate fi inițiator. Cu alte cuvinte, a picat varianta ca, dacă Ministerul Justiției se opune, OUG-ul să fie inițiat de Ministerul de Interne.

Guvernul poate adopta OUG doar pe durata sesiunii extraordinare parlamentare, adică cel târziu până joi, 19 iulie, când este ultima zi a sesiunii extraordinare, dată stabilită prin hotărâri ale conducerilor celor două camere.

În cazul în care Guvernul dorește totuși să adopte o Ordonanță de Urgență în afara sesiunii parlamentare extraordinare, Senatul și Camera Deputaților trebuie convocate de urgență în termen de cinci zile. Altfel, OUG-ul nu intră în vigoare.

Ce variante de OUG prezintă un site afiliat PSD

Potrivit surselor unui site afiliat PSD textul unei Ordonanțe de urgență este lucrat în cadrul Coaliției. El urmează ca ulterior scrierii sale să primească forma definitivă la Ministerul Justiției și apoi promovată într-o ședință de guvern.

În acest moment conform acestor surse din cadrul PSD-ALDE sunt două variante pe care se lucrează:

1.OUG de amnistie și grațiere care să fie aplicabilă doar ”victimelor statului paralel”, iar ”călăii” să fie lăsați în afară. Se dorește astfel protejarea victimelor și pedepsirea celor vinovați ”de rețineri abuzive, dosare la comandă....”

2.OUG de amnistie și grațiere aplicabilă tuturor care s-ar încadra textului promovat.

Potrivit informațiilor noastre... liderul PSD ar fi adeptul celei de a II-a variante pentru a nu se intra în pericol de neconstituționalitate, să fie ”un T ZERO”. De partea cealaltă... adepții liniei dure - de pedepsire ”a călăilor statului paralel” susțin că au găsit variante prin care actul normativ să nu fie în conflict cu Constituția României.

Nimeni nu știe în acest moment când ar putea fi promovată în Guvern o astfel de Ordonanță de Urgență, dar e clar că ea ar putea surveni potrivit prevederilor legale doar atunci când Parlamentul se află în sesiune.

Cât privește o eventuală opoziție a premierului în a semna un astfel de act, nu ar exista nici un fel de promoblă. ”Viorica semnează ce îi dăm noi să semneze”, a fost replica unui important lider al Coaliției PSD-ALDE.

De reținut că o Ordonanță de Urgență trebuie semnată doar de prim-ministru și intră în vigoare imediat ce este publicată în Monitorul Oficial al României. Chiar și o secundă în vigoare ea produce efecte. O OUG poate fi atacată la Curtea Constituțională doar de Avocatul Poporului și decizia CCR va avea efecte doar pentru viitor. Ulterior OUG-ul va fi adoptat sau respins de Parlament printr-o lege de adoptare sau de respingere.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...