Info. Fiscul a declanşat procedura de recuperare a prejudiciului din dosarul Gala Bute. Bunurile Elenei Udrea din România care vor fi vândute de ANAF

Info. Fiscul a declanşat procedura de recuperare a prejudiciului din dosarul Gala Bute. Bunurile Elenei Udrea din România care vor fi vândute de ANAF

Info. Fiscul a declanşat procedura de recuperare a prejudiciului din dosarul Gala Bute. Bunurile Elenei Udrea din România care vor fi vândute de ANAF.

Fiscul a demarat procedurile de recuperare a prejudiciului de aproape 3 milioane de euro la a cărui restituire a fost condamnată Elena Udrea în dosarul “Gala Bute”, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul ANAF. În iunie, Înalta Curte a condamnat-o definitiv pe Elena Udrea la 6 ani de închisoare cu executare, la plata prejudiciului şi restituirea mitelor primite, în total aproape 3 milioane de euro: peste 8,1 milioane de lei despăgubiri către Autoritatea Naţională pentru Turism, confiscarea “în folosul statului” a celebrei genţi maro cu mită cash în valoare de 900.000 de euro şi a mitelor de “695.367 lei şi 296.076 lei”.

Potrivit surselor G4Media.ro, ANAF a trimis notificări şi somaţii la domiciliul din cartea de identitate a Elenei Udrea: Bucureşti, bulevardul Unirii nr. 15, însă toate actele procedurale s-au întors întrucât fostul ministru nu a autorizat pe nimeni să îi primească corespondenţa.

Contactat de către ANAF, unul dintre avocaţii Elenei Udrea a promis că “sună el mai târziu”, iar altul a declarat că a avut contract cu fostul ministru doar pentru reprezentare în faţa instanţei, nu şi a Fiscului. Prin urmare, fiind de notorietate că este fugită în Costa Rica, inspectorii au solicitat “instituirea unui curator de către instanţă” pentru reprezentarea Elenei Udrea în faţa organelor fiscale, însă procedura este greoaie.

Acum, după ce Elena Udrea a fost prinsă şi arestată la San Jose, inspectorii fiscali speră ca ea să fie extrădată, astfel încât să li se uşureze munca. “Dacă ar fi adusă în ţară, i-am putea comunica actele procedurale mai uşor, direct la penitenciar”, au explicat ei pentru G4Media.ro.

ANAF a declanşat şi procedura de evaluare a proprietăţilor Elenei Udrea aflate sub sechestru în acest dosar. E vorba în primul rând de terenurile din Călăraşi, “de la Nana”. Potrivit ultimei declaraţii de avere depuse de Elena Udrea la Parlament în ianuarie 2017, ea deţine aproape 14 hectare în comuna Sohatu, alte peste 14 ha în Săruleşti, aproape 2 ha la Nana şi alte 11 ha în comuna Gurbăneşti din judeţul Călăraşi.

Ea are sechestru şi pe un sfert din clădirea hotelului Eurohotels de pe strada Polizu din Bucureşti. “Terenurile agricole, extravilane, din Călăraşi nu valorează foarte mult, iar să vinzi un sfert din clădirea unui hotel e dificil”, au explicat surse din cadrul ANAF pentru G4Media.ro. “E de neînţeles de ce procurorul DNA nu a pus sechestru pe conturi sau acţiunile la firme!?”, s-au întrebat inspectorii fiscali. Procurorii din dosarul Gala Bute au fost Marius Bulancea, şeful Secţiei a 2-a din DNA şi Ana Dana.

La începutul lui iunie, chiar în ziua în care a fost condamnată definitiv, G4Media.ro a dezvăluit că Elena Udrea şi-a vândut pachetul de 25 % din acţiunile companiei Tim Rail Cargo SRL din Timiş (o firmă cu cifră de afaceri de 55 milioane de euro în 2017) pentru aproape 700 de mii de euro, cu doar 5 zile înainte de ultimul termen de judecată din dosarul Gala Bute. 

Elena Udrea nu a avut sechestru în dosarul Gala Bute pe pachetele de acţiuni de 50 % la “Băile Boghiş SRL”, 100 % la “Agro Green Nana” şi 25 % la “Tim Rail Cargo SRL”. “Îşi plătea avocaţii cu bani de la Tim Rail Cargo. A scos bani din firmă sub formă de dividende sau restituiri împrumut”, au explicat pentru G4Media.ro surse din ANAF. Potrivit declaraţiei de avere din ianuarie 2017, fostul ministru a creditat Tim Rail Cargo cu 60.000 de euro și peste 1,6 milioane de lei.

 

Udrea a avut sechestru, în schimb, asupra unor terenuri şi construcţii aparţinând firmei “Băile Boghiş”, în suprafaţă de “67.258 mp şi 15.917 mp”, pentru garantarea cauţiunii de 5 milioane de lei în dosarul Hidroelectrica. Pe 25 mai, judecătorul de Cameră preliminară de la Curtea de Apel Bucureşti, Codruţa Strâmb, a ridicat însă măsurile asigurătorii asupra acestor imobile.

Pe 1 octombrie, judecătoarea a dispus însă instituirea din nou a sechestrului asupra bunurilor Elenei Udrea până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro în acelaşi dosar, însă e neclar dacă bunurile aflate acum în proprietatea Elenei Udrea acoperă prejudiciile din cele două dosare, Gala Bute şi Hidroelectrica.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului şi ultimei sale declaraţii de avere, Elena Udrea mai deţine acum acţiunile la Băile Boghiş şi Agro Green Nana, terenurile agricole din Călăraşi, un sfert din hotelul de la Polizu-Gara de nord, un teren de peste 4000 de mp şi un altul de 5000 mp în Bucureşti, jumătate dintr-un teren de aproape 600 de mp tot în Capitală, bijuterii de 100.000 de euro, un Fiat 500 din 2012 şi un Mercedes din 2005.

Şi Rudel Obreja are de dat bani. Potrivit sentinţei de condamnare, fostul preşedinte al Federaţiei de box care a organizat Gala Bute împreună cu fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, trebuie să plătească Ministerului Finanţelor Publice suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile la care se adaugă dobânzile şi penalităţile. „Confiscă în folosul statului de la inculpatul Obreja Rudel suma de 3.000.000 lei”, se arată în sentinţă.

Potrivit unor documente din dosarul Gala Bute (concluziile scrise), Rudel Obreja are următoarele bunuri sub sechestru: “auto Mercedes Benz S320 4MATIC”, “bunuri imobile deţinute în localităţile Moeciu de jos, Pantelimon, Bucureşti sector 2 , Belciugatele şi părţile sociale deţinute: 95 la S.C. MISTER ROAD S.R.L., 400 la S.C .EUROPLUS INTERNATIONAL S.R.L., 450 la S.C. EUROBOX PROMOTION S.R.L”.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Iub, te-am regulat cum trebuie?” / Dragnea, încornorat ca ultimul gușfarete

2 Zvon...

3 O dobitoacă

4 „Vrem 1,5 milioane euro sau publicăm pozele“

5 AUDIO Profesorul Cordoș, înregistrat când înapoiază mita după trei luni de la decesul pacientului