Info. Prietena soției lui Iordache, judecătoarea care-a vrut să se pensioneze și-n dosarul lui Vâlcov, se pensionează în dosarul lui Dragnea!

Info. Prietena soției lui Iordache, judecătoarea care-a vrut să se pensioneze și-n dosarul lui Vâlcov, se pensionează în dosarul lui Dragnea!

Info. Prietena soției lui Iordache, judecătoarea care-a vrut să se pensioneze și-n dosarul lui Vâlcov, se pensionează în dosarul lui Dragnea! Conform unor informații, Luciana Mera, bună prietenă cu fosta judecătoare Magdalena Iordache, ar fi vrut să se pensioneze și în luna ianuarie 2018, cu foarte puțin timp de a se da sentința în dosarul în care Darius Vâlcov a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare. Luciana Mera a făcut parte atunci din completul de trei care l-a judecat și condamnat pe Vâlcov. 

Luciana Mera, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție cere Secției pentru judecători eliberarea din funcție prin pensionare. Secția va discuta cererea magistratului în ședința din 5 martie. Luciana Mera face parte din completul de 5 judecători de la instanța supremă care judecă apelul în dosarul DGASPC, în care a fost condamnat Liviu Dragnea la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în primă instanță.

Dacă până atunci nu se încheie procesul, potrivit Regulamentului de organizare a instanţei supreme, completul trebuie completat cu un nou membru, din lista de permanență.

Însă OUG 7 stabilește că colegiile de conducere ale instanțelor nu pot adopta „Regulamente sau hotărâri prin care să adauge la dispozițiile cuprinse în legi, pe motiv că acestea ar fi neclare sau incomplete”, scrie  G4Media.ro .

Cu această nouă prevedere, desemnarea unui nou judecător ar putea fi problematică. De altfel, președinta Înaltei Curți, Cristina Tarcea, a semnalat recent această problemă.

Chestiunea ar putea ajunge să fie tranșată de Secția pentru judecători a CSM, condusă de Lia Savonea.

Următorul termen este în 18 martie, când trebuie să se prezinte și Liviu Dragnea pentru a fi reaudiat.

Completul care judecă dosarul lui Dragnea este format din judecătoarele: Tatiana Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera, Rodica Aida Popa și Simona Enceanu.

Luciana Mera și Tatiana Rog sunt considerate profesioniste, însă ”formaliste”, au explicat pentru G4media surse din preajma celor două judecătoare, care au dorit să își păstreze anonimatul. Tatiana Rog a făcut parte din completul de 3 judecători care l-a condamnat la fond pe Liviu Dragnea la 1 an de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul. Luciana Mera a făcut parte din C5-ul prezidat de fosta președintă ICCJ, Livia Doina Stanciu, care l-a condamnat definitiv pe liderul PSD la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Recent însă, Rog și Mera au anulat toate probele făcute de DNA cu SRI în dosarul lui Marian Fișcuci, primul patron Tel Drum și prietenul din copilărie al lui Liviu Dragnea. În dosarul liderului PSD (procesul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman) nu sunt însă probe obținute de DNA cu SRI, adică interceptări sau filaje. A spus-o chiar judecătorul Ștefan Pistol, cel care a făcut opinie separată și a dorit să îl achite pe Liviu Dragnea, la fond.

Judecătoarea Simona Enceanu a făcut parte din C5-ul care a condamnat-o definitiv pe Elena Udrea la 6 ani de detenție efectivă.

Rodica Aida Popa a fost vicepreședinte al ICCJ și șefa structurii de securitate a Instanței Supreme, adică șefa judecătorilor care emit mandate de siguranță națională (MSN) pentru SRI. A fost vicepreședinte al Curții de Apel București (CAB) pe vremea când această instanță era condusă de judecătorul Dan Lupașcu, fost membru CSM și actual avocat al fostului ministru de Interne, Gabi Oprea.

Pe 4 septembrie 2018, judecătoarea Popa a trimis la Judecătoria Sectorului 1 dosarul în care fostul vicepremier Gabi Oprea este acuzat de uciderea din culpă a polițistului motociclist Bogdan Gigină. În motivare, ea a explicat și că nu există un raport direct între exercitarea atribuțiilor de serviciu ale lui Gabriel Oprea și fapta de ucidere din culpă.

Judecătoarea Alexandra Iuliana Rus este considerată în sistemul de justiție ca fiind în sfera de influență a judecătoarei Lia Savonea, șefa CSM și fost președinte al CAB. Unul dintre nașii de cununie ai judecătoarei Rus este Alina Ghica, vicepreședinte al CAB și magistratul care a suspendat C5-urile de la ICCJ din 2018.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”