Info-ȘOC. Kovesi este acuzată de procuroarea PSD că ar fi încercat să „smulgă” denunţuri de la „nevinovați” ca V.Cosma, Dragnea și Ghiță!!!

Info-ȘOC. Kovesi este acuzată de procuroarea PSD că ar fi încercat să „smulgă” denunţuri de la „nevinovați” ca V.Cosma, Dragnea și Ghiță!!!

Info. Kovesi este acuzată de procuroarea PSD că a coordonat grupul „infracţional organizat” de la DNA Ploieşti care ar fi încercat să „smulgă” denunţuri de la „nevinovați” precum V.Cosma, Dragnea și Ghiță!!! Secţia specială PSD de anchetare a magistraţilor a emis azi un comunicat de presă în care arată că a început urmărirea penală împotriva fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un al doilea dosar penal pentru coordonarea unui grup infracţional organizat şi complicitate la represiune nedreaptă.

Surse judiciare au explicat pentru G4Media.ro că urmărirea penală împotriva lui Kovesi a fost începută în dosarul procurorilor de la DNA Ploieşti Lucian Onea şi Mircea Negulescu, zis Portocală. Astfel, potrivit Secţiei speciale, Kovesi ar fi coordonat grupul infracţional organizat format din procurorii de la DNA Ploieşti care ar fi încercat să „smulgă” denunţuri de la „nevinovaţi”, precum fostul deputat PSD Vlăduţ Cosma, despre Liviu Dragnea și Sebastian Ghiță.

În ianuarie, procurorii Onea şi Negulescu de la Ploieşti au fost puşi sub acuzare de Secția specială pentru mai multe infracţiuni de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, totul culminând cu acuzaţia de grup infracţional organizat.

„Au acţionat (Onea şi Negulescu – n.r.), în mod coordonat, în scopul comiterii infracţiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influenţarea declaraţiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual şi uz de fals, în dauna mai multor persoane cărora le-au atribuit calitatea de subiecţi procesuali principali cu încălcarea drepturilor şi libertăţilor acestora, au dispus şi au propus luarea măsurilor preventive privative de libertate, au dispus trimiterea în judecată a acestora, cunoscând că sunt nevinovate, au indus în eroare organele judiciare prin ticluirea şi producerea de probe nereale,inclusiv prin contrafacerea unor înscrisuri”, se arată în procesul verbal de aducere la cunoștință a acuzației de constituire de grup infracțional organizat împotriva procurorilor Onea şi Portocală, document consultat de G4Media.ro.

„A exercitat (fostul şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea – n.r.) presiuni şi constrângeri faţă de persoana vătămată Cosma Vlad Alexandru, cercetat în calitate de inculpat, în scopul de a-l determina să dea declaraţii cu privire la numiţii Ponta Victor Viorel, Ghiţă Sebastian Aurelian, Dragnea Liviu, Savu Daniel, (fost senator PSD – n.r.) Tudose Liviu Mihail (procuror general adjunct la Parchetul Curţii de apel Ploieşti – n.r.), Voloşevici Andrei, Bădescu Iulian (foşti primari PDL şi PSD ai Ploieştiului – n.r.)”, se mai arată în documentul citat.

Kovesi este acuzată şi de „complicitate la represiune nedreaptă sub forma participației improprii (cinci infracțiuni — 5 persoane vătămate)”.

Potrivit Secţiei speciale, Kovesi, „prin conduita sa de procuror ierarhic, prin dispozițiile pe care le-a luat cu privire la un act de sesizare al instanței, prin ignorarea referatelor procurorilor cu funcții de conducere din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Structura Centrală, l-ar fi determinat pe un procuror șef secție să confirme, fără vinovăție, un rechizitoriu nelegal și netemeinic și să dispună, astfel, trimiterea în judecată a cinci persoane, despre care un număr de patru procurori au precizat în scris că nu se impune trimiterea în judecată”.

Potrivit surselor G4Media.ro, este vorba de rechizitoriul prin care fostul deputat PSD Sebi Ghiţă a fost deferit Justiţiei, alături de 2 procurori şi 2 poliţişti din Ploieşti.

Kovesi l-ar fi pus pe procurorul şef de secţie din DNA Gheorghe Popovici să confirme rechizitoriul lui Ghiţă, deşi alţi patru procurori cu funcţii de conducere din DNA, precum actualul şef interimar al instituţiei Călin Nistor, i-ar fi atras atenţia că nu se impune trimiterea dosarului pe masa instanţei, au mai declarat sursele citate pentru G4Media.ro.

În februarie, şeful interimar al DNA Nistor Călin a cerut revocarea procurorului Gheorghe Popovici.

După trimiterea dosarului lui Ghiţă pe masa ICCJ, un complet de 3 judecători format din Maricela Cobzariu, Daniel Grădinaru și Ștefan Pistol a dispus achitarea fostului deputat PSD. Decizia nu este definitivă și dosarul merge la Completul de 5 judecători al ICCJ. Judecătorul Pistol a devenit celebru după ce i-a achitat pe Dragnea și Tăriceanu, iar judecătorul Grădinaru este considerat în sistemul de Justiţie drept omul de încredere al şefei CSM, Lia Savonea, la rândul ei o apropiată a PSD.

Kovesi este acuzată şi că le-ar fi permis procurorilor de la DNA Ploieşti să abordeze inculpaţii cu tehnici de anchetă controversate, cum ar fi posibilitatea de a audia un denunţător atât cu identitate reală, cât şi cu identitate protejată, aşa cum s-a întâmplat în cazul fostului deputat PSD Vlad Cosma sau al afaceristului ploieştean Răzvan Alexe. Kovesi le-ar fi permis procurorilor de la Ploieşti şi să trimită la instanţă doar pasajele relevante din audierea inculpaţilor, nu toate înregistrările

„Ordinele și dispozițiile avute în vedere constau într-o circulară prin care a admis posibilitatea audierii pe parcursul urmăririi penale a aceleiași persoane, atât în calitate de martor cu identitate protejată, cât si în aceea de martor cu identitate reală, precum si într-un ordin, privind adoptarea unor practici unitare în administrarea probelor audio/video la nivelul Direcției Naționale Anticorupție, ordin prin care ar fi fost încălcate dispozițiile art. 143 alin. 2 si 4 Cod procedură penală, întrucât s-a dispus transmiterea către instanțele de judecată numai a suporturilor care conțin convorbirile relevante în cauză”, se arată în comunicatul Secţiei speciale prin care este anunțată oficial începerea urmăririi penale împotriva Laurei Codruța Kovesi în acest al doilea dosar.

Cine sunt „persoanele vătămate” Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă.

Vlad Cosma a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, iar tatăl lui, fostul preşedinte al CJ Prahova Mircea Cosma a primit 8 ani de detenţie pentru corupţie, în primă instanţă. La apel însă, completul de 5 judecători a anulat sentinţa şi a decis rejudecarea tocmai din pricina suspiciunilor privind modalitatea de administrare a probelor de către procurorii de la DNA Ploieşti.

Sebastian Ghiţă a fugit din ţară ca urmare a celor 4 dosare deschise de DNA Ploieşti, două în anchetă, două în curs de judecată. În ambele dosare de la instanţă, Ghiţă a fost achitat, dar deciziile nu sunt definitive.

În dosarul cu fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, DNA susține în motivele de apel că judecătorii care l-au achitat pe Ghiţă au ignorat mai multe probe.

Completul care a decis achitarea lui Ghiţă în dosarul cu Bădescu a fost prezidat de judecătoarea Ana Maria Dascălu şi format din magistraţii Ştefan Pistol şi Geanina Arghir. Acelaşi complet i-a judecat şi pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, până în toamna lui 2017, când judecătoarea Dascălu s-a pensionat şi a fost înlocuită cu judecătorul Constantin Epure. Din cauza pensionării judecătoarei Dascălu, procesele lui Dragnea şi Tăriceanu s-au reluat.

În 2018, completul format din judecătorii Pistol-Arghir-Epure l-a achitat pe Tăriceanu în procesul de mărturie mincinoasă şi l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare, cu majoritate de voturi, magistratul Pistol făcând opinie separată în sensul achitării.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alina Ghica, judecătoarea care a suspendat completurile de 5 judecători la cererea lui Dragnea și a anulat o p…

2 Mafia cu gulere galbene / Te crucești când citești așa ceva!

3 Imagini horror cu fesele „putrezite” ale Loredanei Chivu / Detalii din scandalul ținut departe de ochii presei

4 Așa o fi?

5 Așa o fi?