Info. Tribunalul Teleorman a retezat una dintre cele cinci acuzaţii aduse lui Dragnea în dosarul de fraudă cu fonduri europene

Info. Tribunalul Teleorman a retezat una dintre cele cinci acuzaţii aduse lui Dragnea în dosarul de fraudă cu fonduri europene

Info. Tribunalul Teleorman a retezat una dintre cele cinci acuzaţii aduse lui Dragnea în dosarul de fraudă cu fonduri europene. Tribunalul Teleorman a respins redeschiderea dosarului privind asocierea Tel Drum – Euroconstruct, afacerea oamenilor lui Dragnea cu cei ai lui Băsescu-Udrea.

 Tribunalul Teleorman a respins cererea DNA de redeschidere a unuei anchete mai vechi, clasate tot de DNA privind asocierea dintre compania de construcţii Tel Drum (despre care acum procurorii susţin acum că este controlată de liderul PSD, Liviu Dragnea) şi Euroconstruct Trading, firma controlată de gruparea de la Golden Blitz, apropiată de Traian Băsescu şi Elena Udrea. Surse judiciare au explicat pentru  G4Media.ro că dosarul închis în 2013 vizează bucăţi din marele dosar Tel Drum, deschis în noiembrie 2017, în care liderul PSD Liviu Dragnea este acuzat de 5 infracţiuni, două de abuz în serviciu, două de fraudă cu fonduri europene şi constituire de grup infracţional organizat. „Consecinţa este că pică una dintre acuzaţiile de fraudă cu fonduri europene aduse lui Liviu Dragnea”, au explicat pentru  G4Media.ro surse judiciare.

 „Respinge ca inadmisibile cererile formulate de SC Tel Drum SA privind:

– introducerea în cauză în calitate de intimat a SC Tel Drum SA;

– repunerea pe rol a cauzei ce face obiectul dosarului nr.1145/87/2018.

Respinge ca nefondată solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie de confirmare a ordonanţei nr.23/II-2/2018 din 4.07.2018, emisă de procurorul şef al Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin care s-a dispus infirmarea ordonanţei nr.161/P/2010 din 18.06.2013 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, în ceea ce priveşte dispoziţia de netrimitere în judecată, precum şi reluarea şi redeschiderea urmăririi penale în cauza cu nr.161/P/2010 de către Secţia de combatere a corupţiei.

Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu azi, 21 decembrie 2018”, arată decizia de vineri a Tribunalului Teleorman. 

La începutul lunii iulie, şeful Secţiei a 2-a din DNA, Marius Bulancea, a cerut redeschiderea unui dosar clasat în 2013 de către procuroarea DNA Alina Stoica. Dosarul se referă la asocierea dintre Tel Drum şi Euroconstruct. Hotnews.ro a scris pe larg despre această afacere la sfârşitul anului trecut.

Este vorba de asfaltarea cu fonduri europene a drumului judeţean 701, care trece şi prin localitatea de baştină a lui Liviu Dragnea, Gratia.

Fragment din comunicatul DNA:

„În scopul pentru care a fost constituit grupul infracțional organizat, în cursul anului 2008, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Nicolae Dragnea, cu ajutorul lui Mugur Bățăuș și Victor Piperea (care au asigurat falsificarea și înlocuirea documentelor), a folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia documente false și inexacte, astfel încât firma Tel Drum SA să câștige un contract de reabilitare a 55 km de drum județean DJ 701 (limita – Dâmbovița Gratia – Poeni – Siliștea – Scurtu Mare – Slăvești – Ciolănești – Zabreasca – Dobrotești), în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene.

Au fost falsificate și înlocuite date din proiectul tehnic ( memoriu tehnic, estimare cantitativă, verificări de structură), documentele fiind denaturate prin falsificarea semnăturii unui proiectant pe estimările cantitative și inserarea în cuprinsul proiectului (după predarea de către proiectant beneficiarului Consiliu Județean Teleorman) a cerinței ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ, condiție care îi asigura firmei Tel Drum câștigarea licitației.

Înainte de publicarea anunțului privind atribuirea contractului, Mugur Bățăus a furnizat reprezentanților Tel Drum SA informații nedestinate publicității, respectiv detalii cu privire la cerințele de calificare și ofertanții care și-au exprimat interesul să participe la licitația publică.

În legătură cu același proiect de reabilitare a drumului județean DJ 701, suspectul Liviu Nicolae Dragnea, prin încălcarea dispozițiilor legale privind exercitarea funcției, a emis hotărâri de contractare a unui credit intern și dispoziții privind demararea procedurilor de achiziții publice și numirea comisiilor de evaluare a ofertelor. Prin furnizarea de informații confidențiale și prin modificarea proiectului tehnic și depunerea acestuia în vederea avizării și obținerii finanțării, Liviu Nicolae Dragnea și Mugur Bățăuș, cu intenție, în scopul obținerii unui folos necuvenit pentru Tel Drum SA și implicit pentru membrii grupului infracțional organizat, și-au încălcat atribuțiile legale și au determinat membrii comisiei de întocmire a documentației pentru licitația lucrărilor de construcții și membrii comisiei de evaluare a ofertelor să încalce, fără vinovăție, dispozițiile OUG 34/2006 prin inserarea unor condiții restrictive și încălcarea principiului tratamentului egal, desemnând câștigător al licitației publice firma Tel Drum SA.

Prejudiciul creat în dauna bugetului public este de 25.600.927 lei (diferența dintre prețul ofertat de Tel Drum SA și prețul cel mai mic ofertat), această sumă constituind un beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare. La aceste activități au participat în calitate de complici suspecții Neda Florea și Pitiș Petre, persoane care administrau Tel Drum SA”, arata DNA într-un comunicat din 13 noiembrie 2017.

Care este consecinţa. De ce era importantă acestă decizie pentru marele dosar Tel Drum

Surse judiciare au explicat pentru G4Media.ro că dosarul închis în 2013 vizează bucăţi din marele dosar Tel Drum, deschis în noiembrie 2017, în care liderul PSD Liviu Dragnea este acuzat de 5 infracţiuni, două de abuz în serviciu, două de fraudă cu fonduri europene şi constituire de grup infracţional organizat.
„Consecinţa este că pică una dintre acuzaţiile de fraudă cu fonduri europene aduse lui Liviu Dragnea”, au explicat pentru G4media surse judiciare.

„Au fost mai multe redeschideri pentru a nu încurca ancheta în sensul că apărarea putea invoca autoritatea de lucru judecat. Nu ar fi motive să nu se confirme redeschiderile de urmărire penală deoarece, între timp, au apărut elemente noi. Raportul OLAF este doar un exemplu şi cel mai puternic. Nici cel mai corupt judecător nu poate să înlăture existenţa raportului OLAF”, explica în iulie un procuror pentru G4media. Vezi aici detalii.

Fostul presedinte al PSD Teleorman, Teodor Nitulescu, a declarat, în noiembrie 2017, la Realiatea TV, ca in cazul anchetat de DNA Dragnea-Tel Drum, una dintre lucrarile de reabilitare de drumuri era efectuata de Tel Drum in asociere cu firma Euro Constuct Trading 98.

Contractul de asociere dintre Tel Drum si Euro Construct Trading 98 s-a semnat, potrivit datelor din Serviciul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), pe 30 octombrie 2009. Cele doua firme din tabere politice rivale se asociau cu putin inainte de alegerile prezidentiale din 22 noiembrie, cand s-au infruntat Traian Basescu si Mircea Geoana. Liviu Dragnea era pe atunci secretarul general al PSD, mana dreapta a lui Geoana, se arată într-o anchetă publicată de HotNews.ro în noiembrie 2017.

Pe cand era ministru in 2011, Elena Udrea l-a iertat pe Liviu Dragnea, pe atunci CJ Teleorman, de corectii financiare in plin scandal legat de suspendarea accesului la fonduri europene in valoare de 800 de milioane de euro de catre Comisia Europeana.

Omul Elenei Udrea de la ministerul dezvoltarii, Razvan Murgeanu, recunostea in 2011 ca s-a intalnit cu presedintele de atunci al CJ Teleorman, Liviu Dragnea si ca i-a spus cu aceasta ocazie ca auditul Comisiei Europene la CJ Teleorman nu e favorabil in ce priveste contractul de reabilitare a drumurilor. Tot atunci, Liviu Dragnea a cerut anchete OLAF si DNA pentru a-si dovedi nevinovatia.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia