Infopolitic: PSD și PNL - apropiate ca scor și distribuție teritorială, lupta din toamnă - extrem de echilibrată

Infopolitic: PSD și PNL - apropiate ca scor și distribuție teritorială, lupta din toamnă - extrem de echilibrată

PSD și PNL sunt foarte apropiate ca scor și distribuție teritorială, ceea ce face ca lupta electorală din toamnă să fie extrem de echilibrată, potrivit unui studiu Infopolitic, realizat după publicarea oficială a rezultatelor alegerilor locale din iunie.

Sursa foto

"Deși au scoruri apropiate, PSD este în continuare ceva mai bine reprezentat în teritoriu față de PNL", se precizează în studiul Infopolitic, realizat după publicarea oficială a rezultatelor alegerilor locale din iunie. ''PSD și PNL sunt foarte apropiate ca scor și distribuție teritorială — ceea ce face ca lupta electorală din toamnă să fie extrem de echilibrată. Distribuția puterii este mult mai echilibrată decât pare la prima vedere între PSD și PNL'', susțin autorii studiului, în analiza transmisă joi AGERPRES. Sursa foto

Ei arată că, deși există o dominație a PSD în Moldova și Muntenia, și una a PNL în Transilvania, acestea nu sunt categorice.
Sursa foto

''Există multe zone cu primari PNL și în sud (Călărași, Brăila, Constanța, Vâlcea, Prahova), dar și în Moldova (Suceava, Botoșani etc). La fel, PSD este prezent și în județe din Ardeal, precum Timiș, Caraș, Bihor sau Satu Mare, pe lângă Bistrița și Maramureș. Deși au scoruri apropiate, PSD este în continuare ceva mai bine reprezentat în teritoriu față de PNL. PSD a obținut peste 50% la CJ în 36% din localități, față de doar 18% din localități câștigate cu peste 50% de PNL. În plus, PNL a luat sub 10% în 11% din localități, față de doar 6% PSD — ceea ce arată că PSD stă foarte slab în mult mai puține localități decât PNL'', susțin cei de la Infopolitic.

Ei menționează că "atașamentul pentru PSD este mai mare decât cel pentru PNL", arătând că în localitățile unde PSD a luat mai mult decât PNL în 53% din cazuri diferența este de peste 25%, în timp ce în localitățile unde liberalii au luat mai mult decât social-democrații în doar 40% din cazuri diferența este de peste 25%.

''O explicație pentru această diferență vine și din faptul că PSD profită de pe urma clivajului urban/ rural, câștigând multe comune, în timp ce orașele sunt mai echilibrate'', precizează sursa citată. Sursa foto

Infopolitic arată că, pe lângă avantajul pentru partidele mari, votul într-un singur tur permite minorității maghiare să aibă primari în multe localități din afara celor două județe tradiționale, "ceea ce indică o susținere importantă pentru UDMR, iar scenariile despre o eventuală scădere a acestei formațiuni sub pragul de 5% la alegerile parlamentare par nerealiste".
Sursa foto

Cât privește distribuția voturilor pentru ALDE, analiștii spun că oferă partidului o bază de construcție pentru toamnă. ''Obținerea unor scoruri echilibrate în multe regiuni, alături de beneficiile politice ale înțelegerilor pe care ALDE le realizează în aceste luni vor fi premise cel puțin pentru repetarea scorului de la locale și în alegerile de la toamnă. Prin comparație, PMP are, de asemenea, o bază de plecare pentru alegerile din toamnă, dar semnificativ mai mică decât se estima inițial. Faptul că ALDE e mai bine reprezentat teritorial decât PMP reiese și din date, unde mai ales în mediul rural a obținut mai multe procente decât PMP la CJ'', relevă studiul citat. Sursa foto

Autorii cercetării mai arată că harta cu diferențele de voturi dintre PSD și PNL indică "adevăratele zone de luptă electorală" în perspectiva toamnei. Totodată, harta primarilor din localități, în care sunt incluse doar partidele mici, arată că ALDE are o răspândire extinsă în țară, PMP este restrâns la fiefuri mai vechi ale PDL, la fel și UNPR. Răspândirea independenților, care arată că aceștia au mai multă priză în localitățile din Transilvania, poate indica, pentru toamnă, zone în care oferte electorale alternative partidelor clasice ar putea avea rezonanță, mai susține sursa citată.

AGERPRES/(AS — autor: Cristina Tatu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Mihaela Pană)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare . Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro .

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...