Informație. Planul B al lui Dragnea în cazul în care președintele va refuza numirea lui Nicolicea

Informație. Planul B al lui Dragnea în cazul în care președintele va refuza numirea lui Nicolicea

Liderul PSD, Liviu Dragnea, intenționează să-l sară pe șeful statului din procedura de numire a noilor miniștri în cazul în care va refuza să semneze decretele lui Eugen Nicolicea, Tit Liviu Brăiloiu și Oana Florea, prin restructurarea guvernului, au declarat pentru  G4Media.ro surse din partid. Problema este că Dragnea depinde de de voința premierului Viorica Dăncilă.

Potrivit legii 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului, articolul 37 prevede următoarele: ”Primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin înființarea, desființarea sau, după caz, divizarea ori comasarea unor ministere”. Cu alte cuvinte, premierul Dăncilă are în cele din urmă ultimul cuvânt în ce privește o eventuală restructurare a guvernului.

Această procedură este singura prin care Dragnea și PSD pot impune o nouă echipă guvernamentală în așa fel încât președintele Iohannis să nu mai poată avea un cuvânt de spus, cum se întâmplă în cazul remanierii, când președintele poate respinge o propunere de ministru sau în cazul demisiei/ demiterii guvernului, când președintele poate respinge propunerea de premier.

G4Media.ro a dezvăluit încă de marți că liderul PSD ia în calcul inclusiv scenariul reorganizării guvernului. Acest lucru presupune votarea unei noi echipe guvernamentale în Parlament. În această situație, președintele Klaus Iohannis ia act de votarea noii echipe.

Varianta restructurării guvernului ca formă de a ocoli veto-ul președintelui a fost luată în calcul și în luna ianuarie, când Klaus Iohannis a refuzat numirea unor noi miniștri la Dezvoltare și la Transporturi. O restructurare presupune însă un vot în Parlament, adică testarea majorității PSD-ALDE.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi,  că au fost două opinii în CEX, să se meargă pe varianta restructurării guvernului în Parlament sau remanierea clasică. ”S-a votat remanierea”, a declarat Dragnea, care a susținut însă că majoritatea PSD funcționează. ”Noi am avut majoritate de când am câștigat alegerile. Ne-ați tot cântat prohodul. Avem și acum majoritate”, le-a declarat jurnaliștilor liderul PSD.


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia