Informație-ȘOC: Jandarmii au secretizat informația privind cantitatea de gaze folosită la intervenția de la protestul diasporei/Document

Informație-ȘOC: Jandarmii au secretizat informația privind cantitatea de gaze folosită la intervenția de la protestul diasporei! Cantitatea de gaze, grenade lacromogene si numarul recipientelor de spray folosite de jandarmi, in timpul interventiei din 10 august, in Piata Victoriei, sunt informatii incadrate in categoria "Secret de serviciu", arata Jandarmeria intr-un raspuns la solicitarea Ziare.com.

Este vorba de o informatie esentiala privind interventia jandarmilor din ziua de 10 august, dupa ce mai multi protestatari s-au plans de efectele gazelor, dureri de cap si de stomac, prezente si la cateva zile de la eveniment.

Acest subiect, al cantatiii de gaze folosite de jandarmi, este subiectul unei interpelari parlamentare - Interpelare parlamentara pentru Carmen Dan: Care a fost cantitatea de gaze utilizate pe 10 august in Piata Victoriei?

Jandarmeria arata ca astfel de informatii, catalogate "secret de serviciu", ar fi exceptate de la accesul liber al cetatenilor la informatii, in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii publice.

Potrivi legii, listele cu informatii secrete de serviciu se stabilesc de conducatorii unitatilor detinatoare de astfel de informatii. Jandarmeria arata ca decizia de incadrare a acestei informatii a fost luata in baza unui Ordin al Ministrului Afacerilor Interne, emis pe 23 aprilie 2009, si a Listei cu informatii secret de serviciu in MAI.

Ce substante s-au folosit

Pe de alta parte, jandarmii au explicat ca substantele CS si OS sunt substante active din munitia folosita de jandarmi.

"Munitia neletala si gazele lacrimogene folosite au certificat de calitate si garantie, precum si declaratie de conformitate", arata Jandarmeria Romana.

 Interventia jandarmilor

Jandarmii au intervenit in forta, pe 10 august, cu gaze lacrimogene si tunuri de apa, in Piata Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflati in fata sediului Executivului. Peste 450 de persoane, intre care 35 de jandarmi, au primit ingrijiri medicale din partea echipajelor SMURD la protestul din Piata Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei avand arsuri de pana la 15% din suprafata corpului.

Aproximativ 1.000 de jandarmi au actionat la protestul din 10 august din Piata Victoriei, a spus Laurentiu Cazan, cel care a comandat interventia fortelor de ordine la miting, precizand ca au fost solicitate intariri si din alte regiuni ale tarii.

Galerie foto și documenteTrimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se conturează posibilitatea scoaterii PSD în afara legii! Urmează noi dezvăluiri! PSD a acționat ca un grup in…

2 Oficial / El este imbecilul care a declanșat scandalul cu imaginea din biroul premierului Orban

3 VIDEO Teodorovici, mesaj mafiot filmat: „Unii să nu uite că am ce spune la DNA”

4 Informație / Teodorovici a TURNAT două ore la DNA! Baroni PSD și președinți de CJ-uri din zona Moldovei și Teleo…

5 VIDEO Chelnerul numit manager de spital: „Școala vieţii a mea face mai mult decât două facultăţi”

recomandări

Te ia DNA: Vasii Romeo

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum piatra asta sare de 88 de ori peste apă