Informație-ȘOC: Jandarmii au secretizat informația privind cantitatea de gaze folosită la intervenția de la protestul diasporei/Document

Informație-ȘOC: Jandarmii au secretizat informația privind cantitatea de gaze folosită la intervenția de la protestul diasporei/Document

Informație-ȘOC: Jandarmii au secretizat informația privind cantitatea de gaze folosită la intervenția de la protestul diasporei! Cantitatea de gaze, grenade lacromogene si numarul recipientelor de spray folosite de jandarmi, in timpul interventiei din 10 august, in Piata Victoriei, sunt informatii incadrate in categoria "Secret de serviciu", arata Jandarmeria intr-un raspuns la solicitarea Ziare.com.

Este vorba de o informatie esentiala privind interventia jandarmilor din ziua de 10 august, dupa ce mai multi protestatari s-au plans de efectele gazelor, dureri de cap si de stomac, prezente si la cateva zile de la eveniment.

Acest subiect, al cantatiii de gaze folosite de jandarmi, este subiectul unei interpelari parlamentare - Interpelare parlamentara pentru Carmen Dan: Care a fost cantitatea de gaze utilizate pe 10 august in Piata Victoriei?

Jandarmeria arata ca astfel de informatii, catalogate "secret de serviciu", ar fi exceptate de la accesul liber al cetatenilor la informatii, in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii publice.

Potrivi legii, listele cu informatii secrete de serviciu se stabilesc de conducatorii unitatilor detinatoare de astfel de informatii. Jandarmeria arata ca decizia de incadrare a acestei informatii a fost luata in baza unui Ordin al Ministrului Afacerilor Interne, emis pe 23 aprilie 2009, si a Listei cu informatii secret de serviciu in MAI.

Ce substante s-au folosit

Pe de alta parte, jandarmii au explicat ca substantele CS si OS sunt substante active din munitia folosita de jandarmi.

"Munitia neletala si gazele lacrimogene folosite au certificat de calitate si garantie, precum si declaratie de conformitate", arata Jandarmeria Romana.

 Interventia jandarmilor

Jandarmii au intervenit in forta, pe 10 august, cu gaze lacrimogene si tunuri de apa, in Piata Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflati in fata sediului Executivului. Peste 450 de persoane, intre care 35 de jandarmi, au primit ingrijiri medicale din partea echipajelor SMURD la protestul din Piata Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei avand arsuri de pana la 15% din suprafata corpului.

Aproximativ 1.000 de jandarmi au actionat la protestul din 10 august din Piata Victoriei, a spus Laurentiu Cazan, cel care a comandat interventia fortelor de ordine la miting, precizand ca au fost solicitate intariri si din alte regiuni ale tarii.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cel mai prost interlop din România! / El este dobitocul arestat după ce și-a uitat pistolul în cabina de p…

2 Așa o fi?

3 Așa o fi? Atât de grav?

4 Se strânge lațul / Live Science: Cercetătorii au recuperat secvențe genetice ale coronavirusului șterse în secre…

5 Citiți și voi ce scrie judecătoarea României la CEDO despre ministrul Justiției!