Informații despre o rachetă rusească căzută în Polonia în decembrie, făcute publice la cinci luni de la incident

Informații despre o rachetă rusească căzută în Polonia în decembrie, făcute publice la cinci luni de la incident

Ministrul polonez al Apărării a declarat joi că armata a avut cunoştinţă despre o posibilă rachetă care în decembrie s-a îndreptat către spaţiul aerian al Poloniei, dar un comandant neglijent nu a informat pe nimeni despre incident, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Hartă Ucraina și țările vecine. FOTO Shutterstock

Reacţia ministrului Mariusz Blaszczak vine după ce presa poloneză a anunţat că un obiect descoperit într-o pădure din nordul Poloniei în aprilie este o rachetă rusească KH-55, relatează Reuters şi AFP.

Dat fiind războiul din țara vecină Ucraina, Ministerul Apărării din Polonia este atent la posibile pătrunderi accidentale de acest fel pe teritoriul său, mai ales după ce în noiembrie o rachetă antiaeriană a Ucrainei lansată în timpul unui raid rusesc a căzut în Polonia şi a ucis acolo doi oameni.

Presa poloneză a relatat în ultimele zile că, în luna decembrie, un obiect a fost detectat intrând în spaţiul aerian al Poloniei. Potrivit aceloraşi relatări, un biciclist a descoperit întâmplător, în aprilie, într-o pădure din nordul Poloniei, la circa 500 de kilometri de graniţa estică, un obiect misterios, iar analiza ulterioară a acestuia a relevat că este vorba despre o rachetă rusească aer-sol KH-55. În tot acest timp, guvernul polonez nu a spus nimic despre acest incident.

„Un obiect aerian neidentificat"

Ministrul polonez al apărării a declarat joi că a cerut atunci investigarea incidentului, constatând astfel că în cadrul Comandamentului Operaţional al Forţelor Armate au fost primite în acel moment din partea Ucrainei informaţii despre „un obiect aerian neidentificat" ce se îndrepta în direcţia Poloniei, dar respectivul comandament nu a luat măsurile corespunzătoare. Însă militarii polonezi şi colegii lor americani prezenţi în Polonia au monitorizat deplasarea obiectului.

„S-a stabilit că, în data de 16 decembrie, centrul de operaţiuni aeriene subordonat comandantului operaţional a recepţionat dinspre partea ucraineană informaţia că un obiect, care poate fi o rachetă, se apropie de spaţiul aerian polonez. Conform rezultatelor verificării, comandantul operaţional nu şi-a îndeplinit obligaţiile de a mă informa pe mine (...) şi celelalte servicii cu atribuţii în procedurile legate de obiectul care a apărut în spaţiul aerian polonez", a confirmat ministrul Mariusz Blaszczak.

Ce spune premierul Morawiecki

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a asigurat, tot joi, că a aflat abia în luna aprilie despre acel obiect, după ce a fost descoperit într-o pădure din apropierea oraşului Bydgoszcz, o localitate care găzduieşte instituţii ale NATO, uzine de armament şi importante forţe militare poloneze.

Presa poloneză a precizat că racheta avea inscripţii cu caractere chirilice, dar nu era prevăzută cu exploziv, informaţie neconfirmată de guvern.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...