Ingerinţă în alegeri: NSA nu are undă verde din partea lui Trump pentru a răspunde Moscovei

Ingerinţă în alegeri: NSA nu are undă verde din partea lui Trump pentru a răspunde Moscovei

Directorul Agenţiei de Securitate Naţională a SUA (NSA) a declarat marţi că niciodată nu a primit undă verde din partea Casei Albe pentru a răspunde serviciilor secrete ruseşti acuzate de ingerinţă în campania prezidenţială americană din 2016, relatează miercuri France Presse.

"Este adevărat că nu am adoptat acelaşi comportament" ca Rusia, a afirmat în timpul unei audieri în Congres amiralul Michael Rogers, directorul NSA şi şef al Cybercom, noul comandament american responsabil de războiul informatic.

Amiralul Rogers, audiat în Comisia pentru forţele armate din Senat în calitate de şef al Cybercom, a fost întrebat despre răspunsul pe care comandamentul său l-a dat acestor atacuri pe larg documentate şi recunoscute de toate serviciile americane de informaţii.

Fără a intra în detaliile activităţii sale, care pot merge de la introducerea de programe spion la viruşi informatici în sistemele adversarilor SUA, el a afirmat că îi lipseşte aprobarea legală pentru a "perturba funcţionarea" serviciilor ruseşti vizate.

"Aţi primit instrucţiuni să o faceţi?" l-a întrebat democratul Jack Reed. "Nu", a răspuns el.

"Dacă înţeleg bine", a continuat senatoarea democrată Jeanne Shaheen, "preşedintele Trump nu a dat niciodată ordin Cybercom să apere ţara împotriva unei tentative a Rusiei de a se amesteca în alegerile (parlamentare) din toamna viitoare".

"Nu mi s-a dat nicio instrucţiune specială pentru a lua măsuri în afara autorităţii mele", a răspuns el. "Nu mi s-a acordat autoritatea sau vreo capacitate suplimentară", a adăugat amiralul Michael Rogers.

"Preşedintele este cel care, la urma urmei, trebuie să ia această decizie", a adăugat el, amintind că militarii nu iau iniţiativă politică.

Întrebată cu privire la acest subiect, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sander, a răspuns:"Nimeni nu îi neagă această autoritate". "Noi examinăm un anumit număr de opţiuni penru a face presiuni asupra Rusiei", a spus ea.

Departamentul de Stat a anunţat luni un acord cu Pentagonul pentru crearea unui "Fond pentru acces la informaţie" de 40 de milioane de dolari, finanţat de Ministerul Apărării. Obiectivul acestuia este de a coopera cu organizaţii neguvernamentale, media şi "creatori de conţinuturi" pentru a "expune şi a contracara propaganda şi dezinformarea unor ţări străine", a precizat diplomaţia americană într-un comunicat.

Mai multe anchete sunt efectuate în prezent de Congres şi de procurorul special Robert Mueller asupra ingerinţei Rusiei în timpul campaniei prezidenţiale din 2016 pentru a-l avantaja pe Donald Trump şi asupra unei eventuale complicităţi între Moscova şi echipa sa de campanie.AGERPRES/( AS - autor: Lilia Traci, editor: Mihaela Moise, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Un raport devastator despre manipulatorii folosiți de PSD pentru a-i deruta și ațâța pe români pe tema COVID-1…

2 La Stampa / Elveția va refuza internarea la reanimare a bătrânilor bolnavi de coronavirus

3 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

4 Ciolacu, reacție dementă după ce a fost amendat de Poliție! Imbecilul se dă persecutat politic!

5 VIDEO Europarlamentar austriac: Nu știu dacă ați văzut cum se cultivă roșiile în Olanda, de aceea nu au gust. …