Ingerință rusă în alegerile din SUA: Procurorul Mueller constituie un mare juriu la Washington

Ingerință rusă în alegerile din SUA: Procurorul Mueller constituie un mare juriu la Washington

Procurorul special Robert Mueller a constituit un mare juriu la Washington în cadrul anchetei sale privind posibila ingerință rusă în alegerile prezidențiale din SUA, a dezvăluit joi Wall Street Journal, semn că ancheta ar putea duce la eventuale urmăriri penale, potrivit France Presse.

Ancheta procurorului Mueller, numit să asigure independența totală a investigațiilor care vizează de asemenea o posibilă complicitate între echipa de campanie a lui Donald Trump și Moscova, "intră într-o nouă fază", a subliniat WSJ, care citează două surse anonime.

Marele juriu, format în "ultimele săptămâni", este un fel de Cameră de instrucție compusă din cetățeni care deliberează în secret cu ușile închise pentru a stabili dacă elementele prezentate de procuror pot duce la o inculpare.

De fapt, constituirea acestui mare juriu îi va permite lui Robert Mueller, fost director FBI, să obțină documente, precum și audieri sub jurământ.

"Nu constituiți un mare juriu decât cel puțin atunci când ancheta a scos în evidență elemente suficiente care reflectă o încălcare a cel puțin unei dispoziții penale, dacă nu chiar a mai multora", a comentat Bradley Moss, avocat specializat în probleme de securitate națională.

Potrivit acestuia, este vorba de o "escaladare semnificativă a procesului" judiciar în cazul presupusei ingerințe ruse.

Donald Trump a negat întotdeauna categoric orice fel de complicitate cu Rusia în cadrul campaniei prezidențiale din 2016 și a calificat întregul caz, care afectează președinția sa, drept o "vânătoare de vrăjitoare".

Avocatul președintelui republican, Ty Cobb, a reacționat, explicând: "Casa Albă este în favoarea oricărui lucru care poate accelera încheierea" acestui dosar. El a adăugat că executivul "cooperează pe deplin" cu serviciile procurorului Mueller.

"Fostul director al , James Comey, a spus în trei rânduri că președintele nu este vizat de anchetă și nu avem niciun motiv să credem că aceasta s-a schimbat", a declarat la rândul său purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

James Comey fusese destituit în luna mai de Donald Trump din cauza aceluiași dosar rusesc, a cărui investigare este în prezent supravegheată de Robert Mueller.

Acesta investighează în paralel și posibilele legături financiare între Donald Trump, asociații săi și Ruia, potrivit CNN.

Președintele american l-a avertizat în mod public pe procurorul special că aceasta ar putea constitui trecerea unei linii roșii, suscitând temerea unor observatori că el l-ar putea îndepărta pe Robert Mueller de la această anchetă tentaculară.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Zvonuri proaspete de la PNL și PSD...

2 Informații certe

3 Cum îl definește Sebastian Lăzăroiu pe „interlopul PNL”

4 Jigodia e nevaccinată! / Avocatul nu i-a dat voie să intre în sala de judecată

5 Zvon...