„Îngrijorări serioase” ale SUA privind o posibilă invazie a Rusiei într-o țară din estul Europei/Culisele întâlnirii dintre Putin și șeful CIA

„Îngrijorări serioase” ale SUA privind o posibilă invazie a Rusiei într-o țară din estul Europei/Culisele întâlnirii dintre Putin și șeful CIA

În timpul vizitei la Moscova de săptămâna trecută, directorul CIA, William Burns, s-a întâlnit cu oficiali ruși de rang înalt.

Presa din Statele Unite dezvăluie faptul că diplomatul american a avut și o convorbire telefonică rară cu președintele Vladimir Putin, în care el a transmis ”îngrijorările serioase” ale Washington-ului legate de acumularea de trupe ale Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina.

Și purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dimitri Peskov a confirmat că a existat o discuție la telefon între Putin și Burns, potrivit

CNN . Vizita directorului CIA la Moscova a avut loc pe fondul unei neliniști profunde în rândul oficialilor americani cu privire la o posibilă intervenție militară rusă în Ucraina.

O sursă a declarat pentru postul american de televiziune că Statele Unite au ”îngrijorări serioase” în legătură cu manevrele militare recente ale Rusiei, adăugând: ”Ar fi o prostie pentru noi să nu luăm în considerare posibilitatea unei invazii sau incursiuni” a Moscovei în Ucraina.

Întrebat de subiectele abordate în timpul convorbirii telefonice dintre cei doi, Peskov a spus că acestea au fost ”relațiile bilaterale, situația de criză a diplomaților și un schimb de opinii asupra conflictelor regionale”.

”Bineînțeles, au fost abordate și problemele de securitate cibernetică”, a spus Peskov. Evaluările experților din Administrația Biden diferă foarte mult în ceea ce privește acțiunea Rusiei, însă unii sunt de părere că Rusia s-ar putea pregăti pentru o invazie, în timp ce alții sugerează că Moscova execută un exercițiu militar sau pur și simplu încearcă să intimideze Ucraina.

Trebuie menționat faptul că imaginile din satelit luate de Maxar Technologies săptămâna trecută, arată mișcări neregulate de trupe și echipamente rusești. Fotografiile prezintă militari, tancuri și artilerie în apropierea orașului Yelnya din Rusia, de lângă Ucraina.

Președintele Joe Biden l-a trimis săptămâna trecută pe William Burns, directorul CIA, la Moscova, într-un efort de a preveni orice tip de escaladare în regiune. Diplomatul american, în vizita sa de două zile, s-a întâlnit cu Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de securitate al Kremlinului și cu Sergei Naryshkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), conform Warsaw Institute .


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”