Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

ÎNGROPAREA României! Citiți și voi cât s-a împrumutat Guvernul doar anul acesta! Cică are nevoie de SUME URIAȘE până la 31 decembrie!

ÎNGROPAREA României! Citiți și voi cât s-a împrumutat Guvernul doar anul acesta! Cică are nevoie de SUME URIAȘE până la 31 decembrie!

Potrivit calculelor Profit.ro, Finanțele au împrumutat până la finele lunii septembrie circa 28 de miliarde de lei de pe piața internă, la care se adaugă 2 miliarde de euro (9,3 miliarde de lei) și 1,2 miliarde de dolari (4,74 miliarde de lei) prin emisiuni de obligațiuni pe piețele externe, precum și 360 de milioane de euro (1,67 miliarde de lei) prin două emisiuni, în februarie și iulie, pe piața internă. De asemenea, statul a luat până acum și circa 1,1-1,2 miliarde de lei de la populație prin vânzarea directă de titluri de stat.

Ministerul Finanțelor trebuie să împrumute în ultimele trei luni ale anului sume foarte mari de bani de la bănci și investitori, pentru a acoperi pentru anul în curs refinanțarea datoriilor care ajung la plată și sumele necesare pentru deficitul bugetar. La primele 9 luni, Finanțele sunt cu peste 10-15 miliarde de lei sub ceea ce ar fi avut nevoie pentru rostogolirea datoriei și deficit, după ce în anii trecuți statul atrăgea bani foarte ușor și își asigura fondurile chiar și cu mai multe luni înainte.

Guvernul trebuie să împrumute bani pentru a acoperi în cursul anului plata datoriei care ajunge la scadență, proces numit rostogolire, și deficitul bugetar. De ce este important: Dacă statul a lăsat pentru ultimele 3 luni o parte însemnată din împrumuturile pe care ar fi trebuit să le facă până la momentul respectiv, “înghesuirea” pe final de an a unui necesar mai mare de finanțare reprezintă un dezavantaj pentru Ministerul Finanțelor, care trebuie să iasă în piață și să împrumute mult în termen scurt. Statul ar putea fi nevoit să accepte și dobânzi mai puțin favorabile.

Deficitul bugetar la opt luni, de două ori mai mare față de anul trecut: A ajuns la 1,54% din PIB

Deficitul bugetar este dublu, în intervalul ianuarie - august 2018, față de aceeași perioadă a anului precedent, atât în termeni nominali, cât și ca procent din PIB, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP). A ajuns la 14,5 miliarde lei, fiind cu 123% mai mare, iar ca procent din produsul intern brut este de 1,54%, comparativ cu 0,76%.

Asta arată că statul cheltuit mult mai mult decât a încasat, iar banii pentru acoperirea acestora au provenit din împrumuturi.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 182,4 miliarde lei, reprezentând 19,3% din PIB, sunt cu 13,7% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Zegrean, despre OUG anunțată de Toader: Îi preocupă să îl pedepsim pe cel care a prins hoțul, nu pe hoț. S-a d…

2 VIDEO Nicolicea și Codrin Ștefănescu, huiduiți și înjurați pe stradă la Sibiu!

3 Document-ȘOC! A început PESEDIZAREA Armatei! Un general și un colonel, înlocuiți cu două pesediste din Giurgiu…

4 Victor Dăncilă, fiul Proastei, a fost ÎNFIAT! Provine dintr-o familie cu opt copii din Teleorman

5 VIDEO Ascultați-l pe imbecilul de Teodorovici vorbind într-o comisie de la PE! Oameni buni, era unul lângă el …

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan