ÎNGROPAREA României! Guvernul se ÎMPRUMUTĂ iar, în mai, cu o sumă uriașă!

ÎNGROPAREA României! Guvernul se ÎMPRUMUTĂ iar, în mai, cu o sumă uriașă!

Îngroparea României merge pe repede-nainte! Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat împrumuturi de încă 4,1 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna mai 2017, din care 3,7 miliarde de lei prin şapte licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 405 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni, potrivit Agerpres. Sumele vor fi destinate finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice.

Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza o licitaţie de certificate de trezorerie cu discont, în valoare de un miliard de lei, în data de 11 mai 2017.

De asemenea, vor fi organizate şase licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 2,7 miliarde de lei, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni.

Volumul total al împrumuturilor din 2017  este estimat la circa 24 de miliarde lei și este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,96% din PIB.

În total, în aprilie, România s-a mai îndatorat cu 3 miliarde EURO!

Ministerul Finanţelor a vândut marţi 25 aprilie obligaţiuni benchmark în valoare de 120 milioane lei scadente în 25 februarie 2019, printr-o licitaţie suplimentară la cea de luni, în care a plasat titluri de stat de 800 milioane lei, la un randament mediu în scădere la 1,48% pe an, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).
În urma sesiunii suplimentare de marţi, valoarea cumulată a împrumutului a ajuns la 920 milioane lei, scrie Bursa.ro.

Ministerul Finanţelor a împrumutat în aprilie 4,4 mld. lei intern şi 1,75 mld. euro de pe piaţa externă 

Ministerul Finanţelor a împrumutat în luna aprilie cumulat echivalentul a 12,4 mld. lei (2,75 mld. euro) atât de pe piaţa internă, cât şi de pe piaţa ex­ter­nă, reprezentând circa o cincime din nivelul pre­vi­zio­nat pentru întregul an, randamentele fiind în scădere, relatează zf.ro.
 
De pe piaţa locală, Trezoreria a luat de la bănci aproximativ 4,4 mld. lei, prin lansarea unor certificate de trezorerie şi obligaţiuni, valoarea totală a împrumuturilor, inclusiv licitaţiile suplimentare, fiind în linie cu nivelul planificat pentru luna aprilie. Costul la care s-a împrumutat statul a fost în general în scădere faţă de cel înregistrat la licitaţiile precedente. Finanţele şi-au propus pentru aprilie împrumuturi de pe piaţa internă de 3,9 mld. lei, la care se adaugă suma de 465 mil. lei la licitaţiile suplimentare.
 
Ministerul Finanţelor a mai atras în aprilie cumulat 1,75 mld. euro de pe pieţele financiare internaţionale printr-o emisiune nouă, în valoare de 1 mld. euro, cu o maturitate de 10 ani, şi 750 mil. euro prin redeschiderea emisiunii lansate în octombrie 2015, cu maturitatea iniţială de 20 de ani. Pentru maturitatea de 10 ani s-a obţinut un randament de 2,411%, cel mai scăzut nivel istoric pentru această maturitate. Redeschiderea emisiunii scadente în 29 octombrie 2035 a fost realizată la cel mai scăzut randament de 3,55%, în scădere faţă de cele înregistrate atât la lansarea iniţială din octombrie 2015 (3,93%), cât şi la redeschiderea din februarie 2016 (3,90%).

În trei luni și jumătate, Guvernul a împrumutat aproape 40% din cât a luat România de la FMI în 2009!!!

Ori de câte ori sunt întrebați din ce fonduri vor crește pensiile și salariile bugetarilor, mai marii PSD și ALDE spun că sunt bani și invocă deja mult prea uzatul refren „românii au votat pentru creșterea economiei, pentru mai mulți bani în buzunarele lor”. De partea cealaltă, analiștii fac analize peste analize și lansează diverse avertismente, mai ales că încasările la buget se încăpățânează să rămână mai mici decât prognoza pe hârtie, după cum admite chiar șeful ANAF. Iar în tot acest timp, Guvernul se împrumută. A reușit ca până acum, adică în doar trei luni și jumătate, să se îndatoreze cu 4,697 miliarde euro. Carevasăzică, cam 40% din împrumutul semnat cu FMI, la începutul crizei economice, de atât de criticatul Guvern Boc, dezvăluie Digi24.ro.

Dacă punem cap la cap informațiile comunicate oficial, rezultă că Ministerul Finanțelor Publice s-a împrumutat astfel:

- 2,835 miliarde lei în ianuarie 2017

- 3,533 miliarde lei în februarie 2017

- 3,061 miliarde lei plus 240 milioane euro în martie 2017

- 2,750 miliarde lei plus 1,75 miliarde euro în prima jumătate a lunii aprilie.

Majoritatea împrumuturilor sunt pe termen mediu și lung, recordul fiind deținut de o emisiune pe piața internațională din 10 aprilie, când ministerul condus de Viorel Ștefan a atras 750 milioane de euro cu scadență în 2035.

Guvernul Grindeanu a împrumutat, așadar, în total, în primele trei luni și jumătate de mandat, 12,181 miliarde lei și 1,990 miliarde euro. Adică, echivalentul a aproximativ 4,697 miliarde euro. Or, în 2009, pe când începea să-și arate colții criza economică, România a împrumutat de la Fondul Monetar Internațional circa 12,9 miliarde euro, din care a tras efectiv, pe parcursul a șapte tranșe (2009-2011), aproximativ 11,9 miliarde euro.

Unii ar putea spune că nu-i nicio problemă pentru că, nu e așa?, și Guvernul Cioloș ar fi împrumutat, în 2016, 48-50 miliarde de lei de pe piața internă și 3,25 miliarde de euro de pe piața externe. Da, dar trebuie făcute câteva precizări.

Prima ar fi că echipa condusă de Dacian Cioloș, din care făcea parte, ca vicepremier, fostul lider social-democrat Vasile Dâncu, a trebuit să pună în practică măsuri adoptate de Guvernul Ponta. Inclusiv cele cuprinse în noul Cod Fiscal, începând cu reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%.

A doua precizare privește faptul că, în 2016, au ajuns la scadență datorii contractate în anii anteriori. O estimare în acest sens arăta că, anul trecut, statul trebuia să plătească circa 38 miliarde de lei pentru titlurile emise pe piața internă și aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru obligațiunile emise pe piața externă. De altfel, despre datoria publică în creștere s-a tot vorbit, ba chiar a existat și un raport al Curții de Conturi care arăta că, în intervalul 2013-2015, adică guvernarea Ponta, datoria publică pe locuitor a crescut cu 21%, ajungând la circa 16.200 lei (echivalentul a 3.650 euro).

Ca o primă concluzie: statul român se îndatorează tot mai mult, deși guvernanții se laudă cu creșterea economică constantă (de unde și argumentația că aceasta trebuie să se simtă în buzunarele românilor), iar cheltuielile cu investițiile sunt tot mai mici (de exemplu, calculele făcute de analiști la începutul anului 2017 relevau faptul că, anul acesta, de la bugetul de stat va fi alocată cea mai mică sumă pentru investiții de la aderarea României la UE încoace, Guvernul bazându-se că vor fi atrase 22 miliarde de lei din fonduri nerambursabile).


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /