INHGA: Debitul Dunării creşte până la 5.400 mc/s pe parcursul săptămânii viitoare

INHGA: Debitul Dunării creşte până la 5.400 mc/s pe parcursul săptămânii viitoare

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere pe parcursul săptămânii viitoare până la valoarea de 5.400 metri cubi/secundă (mc/s), depăşind uşor media multianuală a lunii februarie (5.300 mc/s) doar în ultimele două zile ale intervalului de prognoză, respectiv pe 25 şi 26 februarie 2022.

Potrivit prognozei publicate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru perioada 19 - 26 februarie, în aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere, exceptând primele zile ale intervalului când vor fi în scădere uşoară pe sectorul Calafat - Zimnicea.

Prognoza de medie durată pe râuri în intervalul menţionat arată că debitele medii zilnice vor fi în general staţionare, exceptând râurile din nord - vestul, vestul, centrul şi sud - vestul ţării, unde vor fi în creştere datorită precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.

Hidrologii avertizează că se vor situa peste Cotele de Atenţie râurile din bazinul hidrografic Tur - bazin aval Ac. Călineşti Oaş, ca urmare a propagării viiturii formate anterior, a precipitaţiilor lichide prevăzute şi a cedării diurne a apei din stratul de zăpadă.

Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă), existente pe unele râuri din Maramureş, nordul Moldovei şi estul Transilvaniei, vor fi în restrângere, diminuare şi eliminare, putând produce prin evoluţia lor variaţii importante de niveluri şi debite pe unele sectoare de râu.

Potrivit prognozei pe trei luni realizată de INHGA, debitul maxim al fluviului Dunărea se va situa peste mediile multianuale în lunile martie şi aprilie, în timp ce în februarie va fi sub medie. În perioada analizată, regimul hidrologic pe râurile interioare va fi, în general, la valori cuprinse între 30 şi 100% din mediile lunare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”