INS: Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate întreprinderilor s-a majorat cu 15,2%, în primele două luni

INS: Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate întreprinderilor s-a majorat cu 15,2%, în primele două luni

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut în primele două luni din 2020 cu 15,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, în principal datorită activităţilor de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei, arată datele publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform statisticii, în perioada 1 ianuarie - 28 februarie, în termeni nominali, afacerile din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat cu 14,2%, comparativ cu primele două luni din 2019.

De asemenea, la finele lunii februarie a acestui an, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, ca serie brută, a crescut, pe ansamblu, cu 15,2%, datorită activităţilor înregistrate în activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+34%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+16,9%), activităţile de transporturi (+11,5), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+8,4%) şi activităţile de comunicaţii (+4,3%).

La nivel comparativ, februarie 2020 vs februarie 2019, afacerile din serviciile de piaţă au crescut cu 16,6%, trend susţinut de evoluţia cifrei de afaceri din activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+35,7%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+18,5%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+12,2%), activităţile de transporturi (+12,0%) şi din activităţile de comunicaţii (+7,4%).

Totodată, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat 16%, în acelaşi interval de referinţă.

Potrivit INS, în luna februarie a acestui an, raportat la luna ianuarie, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate, în principal, întreprinderilor, a crescut, ca serie brută, cu 5,5%. În această marjă, s-au consemnat creşterii ale afacerilor în activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+8,3%), activităţile de transporturi (+7,1%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+5,2%), activităţile de comunicaţii (+4,6%) şi în activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+2,6%).

În acelaşi timp, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri a înregistrat un salt cu 1,6%, în februarie faţă de ianuarie 2020.

INS precizează că informaţiile publicate joi nu surprind impactul crizei COVID-19. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?