INS: Creşteri ale afacerilor din comerţul cu ridicata, în anul 2020

INS: Creşteri ale afacerilor din comerţul cu ridicata, în anul 2020

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, ca serie brută, cu 3,3% în 2020, comparativ cu anul anterior, un salt mai consistent, de 8,8%, fiind consemnat în perioada de referinţă decembrie 2020 vs decembrie 2019, potrivit datelor oficiale publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în cursul anului trecut, serie brută, s-au înregistrat creşteri în comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+20,5%), comerţul cu ridicata nespecializat (+6,8%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+5,8%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+4,8%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+0,6%).

Pe de altă parte, au fost scăderi ale cifrei de afaceri în activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-3,9%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-3,5%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-2%).


Sursa: insse.ro



Conform INS, raportat la luna decembrie 2019, în ultima lună a anului precedent, afacerile din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie brută, a crescut pe ansamblu cu 8,8%, datorită activităţilor derulate în: comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+29,5%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+17,5%), comerţul cu ridicata nespecializat (+14,5%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+12%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+9,4%) şi comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+5,1%).

La polul opus au înregistrat scăderi activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-9,1%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-1,4%).

Totodată, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat cu 6,5% în luna decembrie 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent.

Datele statistice relevă faptul că, în 2020, decembrie vs noiembrie, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, ca serie brută, a crescut cu 0,3%, ca urmare a majorării afacerilor din: comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+18,8%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+8,8%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+7,3%) şi comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+1,8%).

În schimb, scăderi s-au consemnat în comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-14%), comerţul cu ridicata nespecializat (-3,2%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-2,3%) şi în activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-2,2%).

Ca serie ajustată, în aceeaşi perioadă de referinţă, afacerile din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), au crescut pe ansamblu cu 1,4%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”