INS: Producţia agricolă vegetală a scăzut la cereale şi leguminoase pentru boabe, plante ulerioase şi legume, în 2020

INS: Producţia agricolă vegetală a scăzut la cereale şi leguminoase pentru boabe, plante ulerioase şi legume, în 2020

Producţia agricolă vegetală a scăzut în 2020, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, plante uleioase, leguminoase pentru boabe şi legume, în timp ce la cartofi a crescut, arată datele provizorii publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 2,4%, iar producţia s-a redus cu 37,6%, faţă de anul precedent, din cauza secetei pronunţate în principalele perioade de vegetaţie a culturilor şi lipsei irigaţiilor, ceea ce a condus la randamente scăzute la majoritatea culturilor.

De asemenea, suprafaţa cultivată cu porumb boabe a reprezentat 48,6% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, în timp ce suprafaţa cultivată cu grâu a avut o pondere de 39,5%.

Datele INS relevă faptul că, anul trecut, producţia pentru leguminoase boabe s-a diminuat faţă de anul precedent cu 48,3%, iar suprafaţa cultivată cu numai 0,9%.

La categoria plantelor uleioase s-a înregistrat o scădere de 35,1% a producţiei, în condiţiile în care suprafaţa cultivată s-a diminuat cu 3,6%. Scăderi ale producţiei s-au mai înregistrat la floarea soarelui (-41,9%), soia boabe (-26,4%) şi rapiţă (-8,8%).

În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu cartofi, în 2020 aceasta a scăzut cu 2,4%, dar producţia a crescut cu 2,1%. În acelaşi timp, în cazul legumelor, producţia s-a contractat cu 0,4%, ca urmare a scăderii suprafeţei cultivate faţă de anul precedent.

Potrivit sursei citate, anul trecut, producţia de struguri a scăzut cu 4,1%, ca urmare a diminuării randamentului la hectar (-3,5%), precum şi a suprafeţei cultivate (-0,6%).

În schimb, producţia de fructe din livezi a crescut faţă de anul precedent cu 29,6%, datorită creşterii suprafeţelor cultivate şi a randamentelor la hectar, notează INS. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990