Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei la București, convocat la sediul MAE, după descoperirea de noi fragmente de dronă pe teritoriul României

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei la București, convocat la sediul MAE, după descoperirea de noi fragmente de dronă pe teritoriul României

Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federației Ruse la București a fost convocat de urgență sâmbătă, 9 septembrie, la Ministerul Afacerilor Externe, la nivel de secretar de stat, anunță MAE, într-un comunicat remis Adevărul. Convocarea a avut loc la cererea ministrul romând de externe și a venit în contextul descoperirii, sâmbătă, de noi fragmente de dronă în zona Deltei Dunării, la granița cu Ucraina.

Potrivit comunicatului, „secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis protestul părții române față de violarea spațiului aerian al Romaniei urmare identificării pe teritoriul țării noastre, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor fragmente de dronă, similare cu cele utilizate de forțele ruse în cadrul agresiunii împotriva Ucrainei.

Totodată, oficialul român a condamnat atacurile sistematice, nejustificate și brutale ale forțelor ruse împotriva populației și infrastructurii civile ucrainene, inclusiv a celei de pe Dunăre, din apropierea frontierei cu România, acestea generând riscuri de securitate pentru cetățenii români din zona de proximitate.

Secretarul de stat Iulian Fota a solicitat ferm părții ruse să înceteze acțiunile la adresa populației și a infrastructurii ucrainene, inclusiv a celor care ar amenința în orice fel siguranța și securitatea cetățenilor români din regiune“, mai scrie în comunicatul MAE.

Fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă au fost descoperite sâmbătă de militari ai Forţelor Navale Române, a anunţat Ministerul Apărării. Președintele României a transmis un mesaj prin care a punctat că descoperirea indică faptul că a avut loc o încălcare „absolut inacceptabilă a spațiul aerian suveran al României”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

2 Horoscop joi, 30 mai. Racii sunt prea curioşi, iar fecioarele nu se pot concentra

3 N-o să vă vină să credeți, dar acest articol a fost publicat în revista SRI...

4 VIDEO Surpriză de proporții, drona care ar fi lovit radarul din Rusia ar fi de fabricație portugheză

5 O lege mai mult decât interesantă promulgată de președintele Iohannis...