INSP: Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat

INSP: Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat

Numărul total de viroze respiratorii acute în săptămâna precedentă a fost de 90.963, cu 21,3% mai mare faţă de nivelul aşteptat, a anunţat, joi, Ministerul Sănătăţii.

Potrivit unui comunicat al ministerului remis AGERPRES, săptămâna trecută au fost înregistrate 1.155 cazuri de gripă clinică, faţă de 80 cazuri în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la zece, dintre care cinci au fost înregistrate în ultima săptămână.

Conform raportărilor INSP, săptămâna trecută, numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat. În urma acestor date, specialiştii au declarat debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei săptămâni, informează sursa citată.

În săptămâna 7 - 13 ianuarie au fost înregistrate 31 cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), cu 25 mai multe faţă de săptămâna anterioară şi cu nouă mai multe faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent, precizează INSP.

"Ne putem aştepta la o creştere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităţilor de sănătate publică locale să monitorizeze evoluţia situaţiei epidemiologice la nivel judeţean. Inspectoratele şcolare vor recomanda triajele epidemiologice zilnice în colectivităţi - şcoli, grădiniţe, creşe. DSP-urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o evaluare locală şi a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal", a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, citată în comunicat.

De asemenea, specialiştii recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie.

Ministrul Sănătăţii face un apel către populaţie pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiştilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal.

Specialiştii recomandă consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului); igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical; continuarea vaccinării antigripale.

"În funcţie de situaţia epidemiologică din fiecare zonă, unităţile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc crescut", precizează Ministerul Sănătăţii.

Conform specialiştilor, cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea este vaccinarea.

"În acest sezon, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1.300.000 de doze şi până în acest moment au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de vaccinare gratuită. Restul de 55.701 vaccinuri se află în cabinetele medicilor de familie sau în stocul DSP", relevă sursa citată.

Ministrul Sănătăţii a cerut o situaţie cu numărul de doze suplimentare solicitate de medicii de familie pentru a analiza necesitatea achiziţionării de noi vaccinuri. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina