Inspecția Judiciară despre trecerea la Ministerul Justiției: Modificările sunt în acord cu necesitatea unei autonomii reale

Inspecția Judiciară susține că propunerea anunțată de ministrul Tudorel Toader de trecere a acestei instituții în subordinea Ministerului Justiției este în acord cu necesitatea unei autonomii reale și consolidarea independenței față de CSM.

"Apreciem intenția ministrului Justiției de a consolida independența Inspecției Judiciare față de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste modificări sunt în acord cu pozițiile pe care Inspecția le-a avut în decursul timpului legat de necesitatea unei autonomii reale a Inspecției", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IJ, Alin Alexandru.

Tudorel Toader a declarat, miercuri, că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiției prevede ca Inspecția Judiciară să treacă la Ministerul Justiției.

"În multe țări, IJ este la MJ. (...) Eventual există și o soluție mai radicală de o autonomiza, o instituție separată a statului român, dar care să nu fie dependentă de CSM. Nu CSM-ul să-i facă regulamentul de organizare, să-i stabilească, să-i aprobe rapoartele și celelalte, ca după aceea ei să se ducă în control la corpul de magistrați, procurori", a afirmat Toader.

El a precizat că în România sunt aproximativ 7.000 de magistrați iar IJ are 70 de membri, care au un rol foarte important.

"Această competență a IJ de a verifica proceduri și celelalte în activitatea magistraților vine ca o altă formă de asigurare a independenței, vine ca un alt mecanism de poziționare a puterii judecătorești în raport cu puterile statului și, în același timp, asigurarea autonomiei, independenței lor de a-și îndeplini misiunile legale pe care le au", a susținut ministrul Justiției.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 UPDATE / Raed Arafat, șeful DSU, a afirmat, într-o declarație oficială, că informația prezentată de Digi 24 este…

2 COVID-19 a suferit 10 mutaţii / Tinerii nu sunt imuni la coronavirus

3 ULTIMA ORĂ / Guvernul a modificat statutul poliţiştilor şi militarilor: se întrerup concediile de odihnă, se sus…

4 Masonul din spatele birtului care a vândut statului 1,7 milioane de măști a încheiat 16.290 de contracte cu st…

5 Crucea Roșie a importat un milion de măști ca să le doneze. Statul le-a blocat în vamă / „I-au pus cu capul pe c…

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

În California, câinii fac surfing