Inspecţia Muncii: Două dintre victimele exploziei de la depozitul de artificii din Braşov nu aveau contracte individuale de muncă

Inspecţia Muncii: Două dintre victimele exploziei de la depozitul de artificii din Braşov nu aveau contracte individuale de muncă

Două dintre victimele exploziei de la depozitul de artificii din Braşov nu aveau contracte individuale de muncă, iar un alt lucrător avea contractul de muncă suspendat, se menţionează într-un comunicat remis joi de Inspecţia Muncii.

Potrivit sursei citate, miercuri, 11 august 2021, în jurul orei 21:00, pe platforma Uzinei Mecanice Tohan - Zărneşti, într-unul din spaţiile aparţinând SC Temexon SA, amenajat ca magazie de lucru în care se desfăşurau activităţi privitoare la pregătirea unor materiale pirotehnice pentru organizarea unui foc de artificii, a avut loc o explozie soldată cu moartea unuia dintre cei 3 participanţi la procesul de muncă. Ceilalţi doi participanţi nu au suferit vătămări corporale.

"În vederea cercetării evenimentului, s-a constituit o comisie din care fac parte inspectori de muncă din cadrul Inspecţiei Muncii şi I.T.M. Braşov, care va cerceta acest eveniment sub aspectul împrejurărilor şi cauzelor producerii lui. Cercetarea în cazul acestui accident a demarat imediat după comunicarea evenimentului, măsurile dispuse şi sancţiunile aplicate urmând să fie comunicate după finalizarea cercetării", se menţionează în comunicat.

Ca urmare a verificărilor, s-a constatat că spaţiul în care s-a produs evenimentul nu este autorizat de către I.T.M. Braşov ca spaţiu de depozitare a materialelor pirotehnice.

"Cercetarea a demarat împreună cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Braşov şi va dura 15 zile lucrătoare, conform legislaţiei în vigoare, dar se poate prelungi din anumite motive, unul dintre acestea fiind dispunerea unei expertize tehnice. Din primele constatări, pentru încălcări grave ale normelor de securitate şi sănătate în muncă, s-a dispus retragerea autorizaţiei privind deţinerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, mânuirea şi folosirea materiilor explozive, deţinută de S.C. Temexon S.A., acordată în baza art. 8 din Legea nr. 126/1995, cu modificările şi completările ulterioare. Un alt aspect pe care doresc să-l evidenţiez în cazul de faţă este lipsa contractelor de muncă pentru două dintre victimele acestui accident şi consecinţele grave care decurg de aici. Munca nedeclarată şi cea subdeclarată sunt un fenomen cu impact social profund negativ, pe care Inspecţia Muncii îl combate prin toate pârghiile legale pe care le are la dispoziţie. Vom intensifica aceste controale şi lucrăm la un plan de măsuri menit să descurajeze folosirea de forţă de muncă nedeclarată, întrucât nu există toleranţă faţă de această încălcare a legii. Totodată, vă fac cunoscut faptul că, anual, în conformitate cu Programul cadru de acţiuni, Inspecţia Muncii derulează, în perioada decembrie - ianuarie, o acţiune naţională de control care urmăreşte verificarea legalităţii modului cum sunt comercializate şi depozitate articolele pirotehnice. În cele ce urmează, vă sunt prezentate rezultatele celei mai recente acţiuni de control din domeniul articolelor pirotehnice" a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Potrivit sursei citate, acţiunea de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice este motivată de unele evenimente grave petrecute în anii anteriori în ţară şi străinătate care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice provocând mari pagube materiale şi uneori chiar victime, repercusiunile făcându-se resimţite pe o suprafaţă considerabilă în jurul acestor depozite.

Astfel, se efectuează controale la comercianţii şi deţinătorii unor astfel de articole, pentru a se verifica dacă aceştia sunt autorizaţi conform legii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie, respectiv Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

De asemenea, se verifică dacă mişcarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea şi ieşirea acestora, se face în baza documentelor prevăzute de lege, iar transportul articolelor respective se face conform prevederilor legale. Totodată, inspectorii verifică dacă depozitarea acestora este conformă, iar articolele sunt etichetate conform legii şi au instrucţiuni de utilizare în limba română.

"Toate neconformităţile constatate cu ocazia controalelor au fost sancţionate conform prevederilor Legii nr. 126/1995, modificată şi completată. În cadrul acestei acţiuni derulate în perioada decembrie 2020 - ianuarie 2021, au fost controlaţi 457 angajatori care au ca obiect de activitate deţinerea, transportul, manipularea, depozitarea şi comercializarea articolelor pirotehnice", se menţionează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor Inspecţiei Muncii, în urma acţiunii de control s-au constatat 222 de deficienţe, pentru remedierea cărora inspectorii de muncă au dispus 284 măsuri, cu termene ferme de realizare şi au fost aplicate 217 sancţiuni contravenţionale unui număr de 158 de angajatori.

Din totalul sancţiunilor aplicate, 210 au fost avertismente şi 7 amenzi contravenţionale în valoare de 16.000 lei. Totodată, la 6 societăţi s-a dispus retragerea autorizaţiei privind deţinerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, mânuirea şi folosirea materiilor explozive utilizate în orice alte operaţiuni specifice în activităţile deţinătorilor. Conform Inspecţiei Muncii, pentru încălcări grave ale Legii nr. 126/1995 modificată şi completată, s-a dispus continuarea cercetărilor sub aspect penal într-un singur caz.

Principalele deficienţe constatate în timpul controalelor au fost: deţinerea fără drept de comercializare a articolelor pirotehnice din categoria 1 şi 2; lipsa avizului ISU pentru comercializarea articolelor pirotehnice; comercializarea unor articole pirotehnice fără marcajul CE, precum şi nerespectarea prevederilor legale privind etichetarea articolelor pirotehnice expuse la vânzare.

De asemenea, inspectorii au mai constatat deficienţe precum: păstrarea altor materiale în aceeaşi încăpere cu articolele pirotehnice; lipsa semnalizărilor de securitate pentru unele camere de păstrare a articolelor pirotehnice de divertisment; lipsa declaraţiei de conformitate pentru o parte din articolele pirotehnice de divertisment expuse la vânzare; camere pentru păstrarea articolelor pirotehnice de divertisment neamenajate conform legii şi instrucţiuni proprii specifice incomplete pentru desfăşurarea activităţilor cu articole pirotehnice de divertisment. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...