Instanţa a anulat amenda aplicată UNSAR pentru că ar fi înlesnit înţelegerile între 9 firme de asigurare RCA

Instanţa a anulat amenda aplicată UNSAR pentru că ar fi înlesnit înţelegerile între 9 firme de asigurare RCA

PeliPartners a asistat Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) în contestarea amenzii aplicate de Consiliul Concurenţei prin decizia de sancţionare emisă în 2018, în cadrul căreia autoritatea a reţinut participarea asociaţiei în calitate de facilitator al unei presupuse practici anticoncurenţiale de majorare a tarifelor RCA.

PeliPartners a obţinut în martie 2021 anularea în parte de către Curtea de Apel Bucureşti a deciziei de sancţionare, instanţa de fond stabilind că nu a existat intenţia UNSAR de a contribui la o pretinsă acţiune concertată a membrilor săi.

Deşi Consiliul Concurenţei a formulat recurs, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat raţionamentul Curţii de Apel Bucureşti, respingând cererea autorităţii ca nefondată.

„Hotârârile instanţelor în acest dosar sunt extrem de importante, validând faptul că organizarea de întâlniri între membri sau între membri şi autorităţile de reglementare reprezintă o activitate complet legitimă a oricărei asociaţii de întreprinderi care îşi propune să susţină interesele membrilor şi ale pieţei pe care activează. Mai mult decât atât, acestea confirmă faptul că simplul rol administrativ şi de secretariat al unei asociaţii profesionale reprezintă o activitate legitimă, care nu poate fi încadrată ca facilitare a unei presupuse practici anticoncurenţiale”, a explicat Carmen Peli.

În 2018, Consiliul Concurenţei a sancţionat UNSAR şi nouă asigurători RCA cu amenzi totale în valoare de aproximativ 53 milioane euro pentru încălcarea legislaţiei printr-o presupusă coordonare a comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).

În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că Allianz - Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări SA, Carpatica Asig SA, Euroins România Asigurare-Reasigurare SA, Generali România Asigurare Reasigurare SA, Groupama Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA şi Uniqa Asigurări SA au participat la un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intenţiile acestor societăţi de a majora tarifele RCA.

„Această practică concertată, facilitată de UNSAR, a condus la restrângerea concurenţei pe piaţa serviciilor de asigurare RCA în perioada octombrie 2012 – noiembrie 2016, deoarece societăţile de asigurare nu şi-au mai stabilit în mod independent tarifele, ci au acţionat concertat pe piaţă, ţinând cont de discuţiile de a-şi majora tarifele purtare în cadrul asociaţiei”, menţiona atunci Consiliul Concurenţei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”