Institutul Naţional francez de Sănătate a publicat o imagine a unei celule infectate cu SARS Cov-2

Institutul Naţional francez de Sănătate a publicat o imagine a unei celule infectate cu SARS Cov-2

Institutul Naţional francez de Sănătate şi Cercetare Medicală (INSERM) a publicat o fotografie făcută cu un microscop electronic al unei mulţimi de virusuri SARS Cov-2 în plină acţiune într-o celulă respiratorie umană, scrie News.ro.

Virusurile au forma unor cercuri mici şi roşii, cu un contur perfect conturat. Ele se formează în compartimente celulare, un fel de pungi galbene.

„În mod normal, aceste vezicule permit exprimarea proteinelor celulare şi transportul lor în interiorul sau în afara celulei”, explică directorul de Cercetare de la Inserm Manuel Rosa-Calatrava, codirector al Laboratorului VirPath de la Centrul Internaţional de Cercetare în boli infecţioase din Lyon, conform News.ro.

„Numai că aici virusul a deturnat aceste compartimente celulare pentru a se replica. Ele au devenit fabrici de virus”, precizează el.

Odată pline de virus, veziculele migrează către suprafaţa celulei. 

„Particulele virale sunt excretate, apoi, şi se duc să infecteze alte celule respiratorii”, spune cercetătorul, care a particopat la realizarea imaginii.

Interesant este faptul că celula a fost cultivată în laborator de către cerecetători de la Inserm, CNRS şi Universitatea Claude-Bernard Lyon 1. 

„Este vorba despre un model foarte fiziologic şi unic în lume care reproduce în mod foarte fin organizarea ţesuturilor funcţionale ale celulelor epiteliale ale plămânilor noştri”, precizează Manuel Rosa-Calatrava.

Cu ajutorul acestui model, cercetătorii pot să testeze în laborator un mare număr de molecule antivirale. 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…