Instrumentele de la bordul sondei Tianwen-1, aflată în drum spre Marte, au fost testate cu succes

Instrumentele de la bordul sondei Tianwen-1, aflată în drum spre Marte, au fost testate cu succes

Sonda chineză Tianwen-1 se descurcă foarte bine pe drumul spre Marte conform rezultatelor unor teste desfăşurate asupra echipamentelor sale şi se pregăteşte pentru cea de-a doua corecţie a traiectoriei, conform Administraţiei Naţionale Spaţiale a Chinei (CNSA), transmite marţi Space.com.

La data de 19 august, ora 15:20 GMT, sonda, la bordul căreia se află şi un rover cu tot cu sistemul de asolizare pe Planeta Roşie, se afla la distanţa de 8,23 milioane de kilometri de Pământ şi funcţiona normal, conform CNSA.

În aceeaşi zi, inginerii misiunii au început să testeze instrumentele sondei, inclusiv magnetometrul, spectrometrul de mineralogie şi camerele video.

"Până acum totul funcţionează perfect. Pentru moment, continuăm să-i monitorizăm starea în zbor şi vom continua să o verificăm în mod regulat", a declarat Wang Chuang, designer şef al misiunii Tianwen-1 pentru media chineze.

Magnetometrul va studia magnetismul de pe Marte. Spectrometrul de mineralogie va analiza compoziţia şi distribuţia diferitelor roci de la suprafaţa lui Marte. În tot acest timp, cele două camere video vor fi folosite pentru a cartografia Planeta Roşie şi pentru a-i studia morfologia şi structura geologică.

La bordul sondei, care va rămâne pe orbita lui Marte, se află 7 instrumente ştiinţifice, iar roverul robotizat transportă încă 6.

Conform unui anunţ făcut duminică de CNSA (23 august), Tianwen-1 se afla la 9,27 de milioane de kilometri de Pământ şi a parcurs deja în zbor 86,5 milioane de kilometri.

Sonda va efectua cea de-a doua corecţie a traiectoriei din cadrul misiunii în luna septembrie. În total, sonda Tianwen-1 va realiza patru astfel de manevre înainte de a se poziţiona pe orbita lui Marte. Prima corecţie de traiectorie a avut loc la 1 august, când sonda Tianwen-1 şi-a pornit motorul principal timp de 20 de secunde.

Misiunea Tianwen-1 a fost lansată la 23 iulie, cu o rachetă Long March 5 de la Wenchang. Sonda va ajunge la Marte în luna februarie. Tentativa de asolizare a roverului va avea loc în luna aprilie, în partea sudică a regiunii marţiene Utopia Planitia. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…