Insula Belina și Brațul Pavel se întorc înapoi la statul român, după ce TelDrum și Clanul Dragnea le-au folosit ILEGAL câțiva ani ca loc de pescuit și relaxare

Insula Belina și Brațul Pavel se întorc înapoi la statul român, după ce TelDrum și Clanul Dragnea le-au folosit ILEGAL câțiva ani ca loc de pescuit și relaxare

Insula Belina și Brațul Pavel se întorc înapoi la statul român, după ce TelDrum și Clanul Dragnea le-au folosit ILEGAL câțiva ani ca loc de pescuit și relaxare.

Consiliul Județean Teleorman a votat în ședința de luni un proiect de hotărâre care prevede revenirea la Apele Române Insulei Belina și Brațului Pavel, după ce au fost transferate în 2013 printr-o Hotărâre de Guvern Consiliului Județean Teleorman, scrie Liber în Teleorman. Aceste proprietăți au ajuns ulterior la Tel Drum și au fost utilizate de familia Dragnea pentru partide de pescuit și relaxare.  În acest dosar, DNA i-a trimis în judecată în iunie 2018 pe fostul secretar de stat Sevil Shhaideh și pe fostul președinte al CJ Teleorman, Adrian Gâdea.

 Reamintim că scopul declarat al HG-ului nu era înființarea unui domeniu privat de pescuit, ci construcția un parc de agrement pentru marele public. Cel putin așa scrie în nota de fundamentare a HG 943/2013, asumata chiar de Liviu Dragnea pe atunci vicepremier. Liber în Teleorman notează că legea prevede că dacă în cinci ani de la preluarea în administrare nu s-au realizat obiectivele de interes public, proprietățile se întorc la Apele Române.

O investigație HotNews.ro realizată în mai 2017 de jurnaliștii Marian Păvălasc și Dan Tăpălagă a dezvăluit în premieră că ”locul preferat de pescuit al liderului PSD, Liviu Dragnea, este un mic paradis lângă Dunăre. Aici a făcut Dragnea pozele cu premierul Sorin Grindeanu în timp ce pescuiau știucă. Plasat în sudul județului Teleorman, lacul se numește Belina, despre care sătenii din Seaca știu că este a lui Dragnea. În acte, micul paradis este al companiei Tel Drum.”

Procurorii susţin că în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din insula Belina şi Braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, iar, după doar câteva zile, cele două proprietăţi, cu suprafaţă de 278,78 de hectare şi, respectiv, 45 de hectare, au fost închiriate tot ilegal unei firme private, pentru realizarea transferului de proprietate fiind adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale, transmite Agerpres.

Potrivit anchetatorilor, Insula Belina şi Braţul Pavel, fiind situate în albia minoră a Dunării, fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, astfel că nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.

„Concret, în perioada 23 septembrie – decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, inculpata Sevil Shhaideh a iniţiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare şi a prezentat Guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi HG 943/2013), precum şi nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de iniţiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel către domeniul public al judeţului Teleorman şi administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Aceasta – în condiţiile în care inculpata cunoştea că în acest mod întocmeşte acte care încalcă o serie de dispoziţii legale”, se precizează în comunicatul DNA.

Conform procurorilor, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei, pe parcursul circuitului de avizare, formulaseră deja observaţii prin care semnalau că există aspecte de nelegalitate în ceea ce priveşte transferul, aspecte ce au fost ignorate.

Procurorii mai susţin că inculpata Ionela Stoian (fostă Vasile), în calitate de director la MDRAP – Direcţia Juridică, Relaţia cu Parlamentul şi Relaţii Internaţionale, a sprijinit demersurile nelegale, întrucât nu a întocmit note referitoare la observaţiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare (Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor Publice), nu a respectat reglementările privind circuitul de avizare şi a contribuit la crearea unei reprezentări false aceloraşi ministere cu privire la contactele de închiriere deja existente.

„De menţionat că, anterior acestor demersuri, suprafeţe din Insula Belina şi Braţul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private şi unei persoane. Pentru a nu atrage atenţia administraţiei publice centrale cu privire la existenţa unor interese ale acelei firme private referitor la Insula Belina şi Braţul Pavel, s-a dorit obţinerea unor extrase de carte funciară ‘curate’, în care să nu apară contractele de închiriere având ca părţi Administraţia Apele Române şi această societate comercială”, se mai arată în comunicat.

Potrivit anchetatorilor, această activitate a fost coordonată de Adrian Ionuţ Gâdea, la acel moment preşedinte al CJ Teleorman, care a solicitat Administraţiei Naţionale „Apele Române” avizarea favorabilă a transferului, a ignorat existenţa extraselor de carte funciară care conţineau sarcinile firmei private, a coordonat înlocuirea acestora cu nişte extrase de carte funciară noi care nu mai prevedeau contractele de închiriere şi şi-a însuşit prin semnătură proiectul de notă de fundamentare în care era trecut, necorespunzător adevărului, că imobilele nu sunt grevate de sarcini.

„Sub pretextul îndreptării unei erori materiale, inculpatele Gheorghiu Mariana Sanda şi Guşă Rodica, în calitate de registratori, cu încălcarea legii, respectiv a unor prevederi din Codul civil, au întocmit şi semnat acte pe baza cărora să fie radiate notările privind încheierea contractelor de închiriere cu acea firmă privată”, precizează DNA.

Procurorii mai susţin că, în perioada iunie 2013 – septembrie 2013, Adrian Gâdea a promovat un proiect de hotărâre de consiliu judeţean privind transferul Insulei Belina şi Braţului Pavel în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman şi a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern reţinând legalitatea proiectului cu caracter individual ce se va deveni HG 943/2013, deşi avea cunoştinţă despre încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează normele de tehnică legislativă. Tot el a trimis neoficial către MDRAP documente emanând de la CJ Teleorman în formă de proiect, unele nesemnate, în lipsa adoptării unei hotărâri de consiliu judeţean.

„În cursul lunii ianuarie 2014, după adoptarea HG 943/2013 prin care se consfinţea trecerea Insulei Belina şi a Braţului Pavel în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, inculpatul Gâdea Adrian Ionuţ a făcut demersuri astfel încât, pe baza HG 943/2013, să creeze posibilitatea încheierii a trei contracte de închiriere între CJ Teleorman pe de o parte şi o societate comercială şi o altă persoană pe de altă parte. Contractele, având ca obiect părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel al fluviului Dunărea (în suprafaţă totală de 80 ha), au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani, fără organizarea unei licitaţii şi fără iniţierea şi parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu judeţean”, se mai menţionează în comunicat.

Din anchetă a reieşit că, în urma faptelor săvârşite de Sevil Shhaideh, Adrian Gâdea şi Ionela Stoian, a fost cauzat statului român un prejudiciu de 3.237.800 de lei, reprezentând valoarea totală a celor două bunuri imobile ieşite din patrimoniul său, la care se adaugă 248.126,334 lei reprezentând echivalentul a 50% din suma provenită din cele trei contracte de închiriere, care trebuia încasată de bugetul de stat în perioada 16 ianuarie 2014 – 23 aprilie 2018.

Procurorii au mai identificat un prejudiciu produs Administraţiei Naţionale ”Apele Române” în valoare de 248.126,334 lei, echivalent cu 50% din suma provenită din cele trei contracte de închiriere care trebuia încasată de această instituţie în calitate de titular al dreptului de administrare a imobilelor.

„Corelativ, judeţul Teleorman a obţinut un folos patrimonial de 3.237.800 lei, cât reprezintă valoarea totală a celor două bunuri imobile intrate în patrimoniul lui şi un folos patrimonial în cuantum de 496.252,668 lei, echivalentul sumei provenind din contractele de închiriere, sarcini ale imobilelor”, menţionează DNA.

Pentru reperarea pagubei produse prin infracţiuni şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare, procurorii au dispus instituirea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor inculpaţilor Sevil Shhaideh, Adrian Gâdea şi Ionela Stoian.

După finalizarea rechizitoriului, dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Bucureşti.


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?