Insula daneză unde s-au produs avariile de la gazoductele Nord Stream a rămas fără curent. Motivele, necunoscute

Insula daneză unde s-au produs avariile de la gazoductele Nord Stream a rămas fără curent. Motivele, necunoscute

O pană generală de curent a afectat luni dimineață insula daneză Bornholm din Marea Baltică din motive încă neclarificate, relatează Associated Press.

Insula Bornholm a rămas fără curent luni dimineață FOTO SHUTTERSTOCK

UPDATE 14.20 Operatorul danez al sistemului de transmisie Energinet a comunicat luni că pana de curent nu a fost cauzată de deteriorarea cablului submarin, iar energia electrică a revenit la toți consumatorii din Bornholm, informează Reuters.

"Defecțiunea care a provocat o pană de curent în Bornholm luni nu a fost direct legată de cablul submarin dintre Bornholm și Suedia, ci a fost provocată de defecțiuni locale", a precizat operatorul Energinet într-un comunicat.

"Am alimentat din nou cablul, iar acum danezii se ocupă de problema (rețelei locale) de la Bornholm", a transmis purtătorul de cuvânt al companiei germane E.ON, care operează cablul și stația de transformare din sudul Suediei.

Știrea inițială

Autoritățile daneze au declarat că pana de curent provine de la cablu subacvatic ce leagă insula de continent, care ar fi fost tăiat.

TREFOR, care asigură alimentarea cu energie electrică a insulei Bornholm, a transmis că insula este „din păcate afectată de întreruperi operaționale în acest moment".

Nu există niciun motiv pentru a specula cu privire la cauză în acest moment. Suntem în plin de proces de clarificare a ceea ce poate explica întreruperea energiei electrice", a precizat operatorul rețelei pe site-ul său.

Întreruperea de curent a avut loc cu puțin înainte de ora 8.00, a precizat Trefor, adăugând că o treime din populație a avut din nou curent electric la ora 9.35 și că se așteaptă ca întreaga insulă să aibă din nou electricitate până la prânz.

Energinet, compania publică care deține cablul maritim, a declarat că o defecțiune la rețeaua de înaltă tensiune a dus la pierderea curentului electric și că " se lucrează din greu pentru a localiza problema".

O insulă stâncoasă de 588 de kilometri pătrați, la sud de Suedia, Bornholm este locuită de aproape 40.000 de persoane.

Întreruperea a survenit după ce luna trecută explozii au avariat două conducte de gaze naturale construite de Rusia în Marea Baltică - două scurgeri au fost raportate în largul Suediei și două în largul Danemarcei. Toate se aflau în apele internaționale.

Guvernele Danemarcei și Suediei au declarat anterior că suspectează că mai multe sute de kilograme de explozibili au fost folosite în ceea ce au numit un act de sabotaj deliberat. Scurgerile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2 au deversat cantități uriașe de metan în aer.

După avariile de la conductele Nord Stream, Danemarca a intensificat măsurile de securitate a infrastructurii energetice, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, poliţia daneză a anunţat că s-au semnalat survoluri neautorizate ale unor drone în apropierea câmpurilor gazeifere din Marea Nordului, urmate de incidente similare în apele norvegiene

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”