Insule disputate: Beijingul condamnă "remarcile greșite" ale Washingtonului și îl acuză de destabilizarea regiunii

Insule disputate: Beijingul condamnă "remarcile greșite" ale Washingtonului și îl acuză de destabilizarea regiunii

Beijingul a acuzat sâmbătă Statele Unite de destabilizarea regiunii Asia-Pacific și a condamnat "remarcile greșite" făcute de noul secretar american al apărării asupra unor insule disputate de Japonia și China, notează AFP și DPA.

În timpul unei deplasări la Tokyo, secretarul apărării al lui Donald Trump, James Mattis, a reafirmat că micul arhipelag Senkaku (numit Diaoyu în chineză) din Marea Chinei de Est este protejat prin alianța militară dintre Statele Unite și Japonia.

Acest arhipelag nelocuit este revendicat de ambele state, China și Japonia.

Ca răspuns, Ministerul chinez al Afacerilor Externe a declarat că tratatul SUA-Japonia este "un produs al Războiului Rece" ce nu ar trebui "să submineze suveranitatea teritorială a Chinei și drepturile sale legitime".

"Cerem părții americane să adopte o atitudine responsabilă, să se oprească din a face remarci greșite cu privire la suveranitatea insulelor Diaoyu și să evite să complice și mai mult problema prin destabilizarea situației regionale", a afirmat purtătorul de cuvânt al ministerului, Lu Kang, citat de agenția de presă Xinhua.

Diaoyu "este o parte inerentă a teritoriului chinez din cele mai vechi timpuri", a subliniat el.

Într-o conferință de presă comună cu omologul său japonez, Mattis a asigurat sâmbătă că ''Statele Unite vor continua să recunoască administrația japoneză a acestor insule și, prin urmare, articolul 5 din Tratatul de Securitate SUA-Japonia se aplică".

Acest articol angajează Tokyo și Washington să respingă orice atac asupra teritoriului japonez sau sub administrație japoneză.

Guvernul precedent al președintelui SUA Barack Obama a asigurat de asemenea că aceste insule fac parte din teritoriile luate în considerare prin tratatul de apărare ce leagă cele două țări. În schimb, Statele Unite nu iau nicio poziție în disputa asupra suveranității acestor teritorii.

Insulele Senkaku administrate de Japonia sunt revendicate de China și Taiwan, unde sunt cunoscute sub numele de Diaoyu și Tiaoyutai respectiv. Beijingul și-a intensificat revendicările după ce Japonia a cumpărat trei dintre insulițe de la un proprietar privat în septembrie în 2012, amintește DPA.

Efectuând prima sa deplasare în străinătate după numirea în funcție în ianuarie, Mattis a reasigurat Japonia și Coreea de Sud că Washingtonul este angajat față de aliații săi din Asia, pe fondul amenințărilor crescânde nucleare și de rachete din partea Coreii de Nord.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

2 BREAKING Comisia Europeană refuză toate propunerile din Inițiativa cetățenească (Minority SafePack) privind mi…

3 DOCUMENT ANRE încearcă să dreagă busuiocul după ce Guvernul a anunțat că intervine în scandalul liberalizării …

4 Prima bombă în PSD! Dan Voiculescu și-a pus cârpele să demisioneze din partid și își face „grupare parlamentar…

5 O decizie corectă! Drulă, ministrul Transporturilor, nu mai vrea drumuri modernizate care să treacă prin sate,…