Insulele Cook intenţionează să îşi înlocuiască numele colonial cu unul maori

Insulele Cook intenţionează să renunţe la denumirea colonială şi să adopte un nume maori, a declarat miercuri preşedintele unui comitet însărcinat cu redenumirea, citat de Reuters.

Arhipelagul de 15 insule, cu circa 17.000 de locuitori, urmează să aleagă între 64 de variante. Procedura va dura aproximativ doi ani şi se va încheia probabil printr-un referendum, a precizat Danny Mataroa. "Numele de Insulele Cook ne-a fost dat de alţii, ne-a fost atribuit de doi cartografi ruşi şi ne-a fost impus", a explicat el.

Navigatorul britanic James Cook a debarcat în arhipelagul din Pacific în anii 1770. Insulele au ajuns protectorat britanic spre sfârşitul secolului al 19-lea, apoi teritoriu neozeelandez până în 1965, când au obţinut autoguvernarea.

Populaţia băştinaşă este maori, iar din dialectul local ar putea fi alese nume ca Rangiaroa (Iubirea din ceruri) sau Raroatua (Suntem sub Dumnezeu). "E un drum lung, dar simţim că trebuia făcut de multă vreme", spune Mataroa.

Mişcările pentru independenţă se fac simţite şi în alte insule din Pacific, care au un trecut colonial, observă Reuters. În acelaşi timp, marile puteri internaţionale - printre care actori tradiţionali cum ar fi Statele Unite, Australia şi Noua Zeelandă - îşi intensifică prezenţa, în contextul preocupării faţă de influenţa tot mai puternică a Chinei. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 ULTIMĂ ORĂ / Ministrul de interne îl va destitui pe Raed Arafat săptămâna viitoare

3 Orban chiar este un om modest. Două momente

4 Document / Trebuie să fii idiot să crezi așa ceva! Cum ar fi ajuns înregistrarea compromițătoare cu foștii procu…

5 Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

recomandări

Te ia DNA: Cristian Poteras

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Privește cum o mașină e distrusă la fier vechi în câteva secunde