Insulele Cook intenţionează să îşi înlocuiască numele colonial cu unul maori

Insulele Cook intenţionează să renunţe la denumirea colonială şi să adopte un nume maori, a declarat miercuri preşedintele unui comitet însărcinat cu redenumirea, citat de Reuters.

Arhipelagul de 15 insule, cu circa 17.000 de locuitori, urmează să aleagă între 64 de variante. Procedura va dura aproximativ doi ani şi se va încheia probabil printr-un referendum, a precizat Danny Mataroa. "Numele de Insulele Cook ne-a fost dat de alţii, ne-a fost atribuit de doi cartografi ruşi şi ne-a fost impus", a explicat el.

Navigatorul britanic James Cook a debarcat în arhipelagul din Pacific în anii 1770. Insulele au ajuns protectorat britanic spre sfârşitul secolului al 19-lea, apoi teritoriu neozeelandez până în 1965, când au obţinut autoguvernarea.

Populaţia băştinaşă este maori, iar din dialectul local ar putea fi alese nume ca Rangiaroa (Iubirea din ceruri) sau Raroatua (Suntem sub Dumnezeu). "E un drum lung, dar simţim că trebuia făcut de multă vreme", spune Mataroa.

Mişcările pentru independenţă se fac simţite şi în alte insule din Pacific, care au un trecut colonial, observă Reuters. În acelaşi timp, marile puteri internaţionale - printre care actori tradiţionali cum ar fi Statele Unite, Australia şi Noua Zeelandă - îşi intensifică prezenţa, în contextul preocupării faţă de influenţa tot mai puternică a Chinei. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Orban le cere miniștrilor Muncii, Internelor și Apărării să analizeze elaborarea unui proiect privi…

2 VIDEO Botnița, ca botnița, dar voi vedeți ce tâțe are femeia cu sârme-n mațe?

3 Informație / Tăriceanu îl șantajează pe Orban cerând 20 de locuri eligibile pe listele de la parlamentare, altfe…

4 O profesoară din Slobozia le-a predat elevilor într-un mod inedit „Povestea Poveștilor” de Ion Creangă!

5 Informație / Degringoladă totală în PSD! Ciolacu îi cheamă pe parlamentari să semneze moțiunea într-un birou, St…

recomandări

Te ia DNA: Cirloganu Marian Cristinel

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb