Insulele Solomon interzic acostarea navelor militare americane

Insulele Solomon interzic acostarea navelor militare americane

Guvernul Insulelor Solomon a informat Statele Unite că va impune un moratoriu privind intrarea în porturi a navelor militare, a anunţat marţi ambasada americană la Canberra printr-un comunicat preluat de Reuters.

Anterior o navă a Pazei de Coastă americană nu a putut face o escală de rutină FOTO Arhivă

Relaţiile dintre SUA şi Insulele Solomon sunt tensionate din mai, când ţara din Pacific a încheiat un acord de securitate cu China.

"În 29 august, Statele Unite au primit o notificare oficială din partea guvernului Insulelor Solomon privind un moratoriu asupra tuturor vizitelor navale, până la actualizarea procedurilor din protocol", a informat ambasada.

Premierul Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, dezminţise printr-un purtător de cuvânt informaţiile despre moratoriu, transmiţând agenţiei Reuters că va ţine un discurs pe această temă marţi după-amiază.

El va saluta nava-spital americană Mercy, care a sosit luni la Honiara într-o misiune de două săptămâni - înaintea moratoriului, potrivit ambasadei americane în Australia.

"Nava Mercy a Marinei Militare a SUA a primit aprobarea diplomatică înainte de implementarea moratoriului. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situaţia", a precizat reprezentanţa diplomatică.

Săptămâna trecută, vasul Oliver Henry al Pazei de Coastă a SUA nu a putut face o escală de rutină în Insulele Solomon, deoarece guvernul acestei ţări nu a răspuns la solicitarea de aprovizionare cu carburant şi alimente. Nava se afla într-o misiune de patrulare împotriva pescuitului ilegal în sudul Pacificului, pentru o agenţie regională de pescuit, a informat vineri un ofiţer de presă al Pazei de Coastă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria