Insulele Solomon: Moartea a doi experţi în operaţiuni de deminare a muniţiei din Al Doilea Război Mondial

Insulele Solomon: Moartea a doi experţi în operaţiuni de deminare a muniţiei din Al Doilea Război Mondial

Doi experţi în operaţiuni de deminare, un britanic şi un australian, şi-au pierdut viaţa în explozia unor muniţii datând din Al Doilea Război Mondial pe care încercau să le neutralizeze în Insulele Solomon, au anunţat luni autorităţile, notează AFP.

Accidentul s-a produs duminică la Honiara, capitala acestui arhipelag din Oceanul Pacific, şi cele două persoane au decedat după ce au fost transportate la spital, potrivit poliţiei locale.

Organizaţia caritabilă Norwegian People's Aid (NPA), care dispune de o bază de date privind muniţiile neexplodate din Insulele Solomon, a confirmat că doi dintre lucrătorii săi au fost ucişi: britanicul Stephen 'Luke' Atkinson şi australianul Trent Lee.

NPA a precizat că activităţile sale din Insulele Solomon au fost suspendate temporar în timpul anchetei asupra acestei explozii "devastatoare".

Arhipelagul a fost scena unor lupte violente între forţele aliate şi cele japoneze în cel de-Al Doilea Război Mondial. După încheierea conflictului o mare cantitate de obuze, mine terestre şi alte muniţii au fost abandonate acolo.

NPA lucrează împreună cu poliţia din Solomon pentru a studia amploarea problemei şi a pune la punct un program de colectare la scară naţională. Organizaţia subliniază că acest material militar ridică probleme de securitate şi degradează mediul înconjurător cu produse chimice.

"Muniţiile din conflict continuă să ucidă ori să rănească grav populaţia locală şi sunt utilizate pentru practici de pescuit distructive", a comentat NPA.

"Armele explozive se găsesc frecvent pe şantierele de construcţie a vilelor, pe recifurile de corali, în ferme, păduri şi grădini de la periferie unde copiii le găsesc şi se joacă uneori cu ele", a adăugat organizaţia norvegiană.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?