Înțelegere SUA/Rusia?/Ce scrie în documentul „confidențial” scurs în presă

Înțelegere SUA/Rusia?/Ce scrie în documentul „confidențial” scurs în presă

Presa americană care citează un document confidențial divulgat de un ziar spaniol, afirmă că în curând s-ar putea ajunge la un posibil aranjament între Statele Unite și Rusia, în care Washingtonul ar fi dispus să încheie un acord cu Moscova pentru a atenua tensiunile legate de desfășurarea de rachete în Europa, dacă Kremlinul își va retrage trupele de la granița cu Ucraina.

Cotidianul El Pais a publicat săptămâna trecută două documente pretinse a fi răspunsurile scrise ale Statelor unite și NATO la propunerile Rusiei, pentru o înțelegere de securitate în Europa, potrivit USA Today .

Oficialii americani nu au putut fi contactați imediat pentru a confirma că documentul este autentic, susține sursa citată. Referitor la cel de-al doilea document, NATO a spus că nu comentează niciodată ”presupuse scurgeri”.

Dar textul reflectă îndeaproape declarațiile făcute de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu privire la cererile Rusiei.

Documentul american, marcat drept ”confidențial”, afirmă că Statele Unite ar fi dispuse să discute, în consultare cu aliații săi din NATO, ”un mecanism de transparență pentru a confirma absența rachetelor de croazieră Tomahawk din România și Polonia”, din cadrul sistemelor Aegis.

Acest lucru s-ar putea întâmpla, cu condiția ca Rusia ”să ofere măsuri de transparență reciprocă la două baze de rachete, alese de noi din Rusia”.

Aegis este un sistem de apărare împotriva rachetelor cu rază scurtă de acțiune sau intermediară. Dar Rusia a susținut în trecut că Statele Unite ar putea ataca cu rachete Tomahawk cu rază medie de acțiune din bazele cu sisteme Aegis din România și Polonia.

Documentul american spune că Washington-ul va trebui să se consulte cu aliații NATO cu privire la potențiala ofertă făcută Rusiei, în special cu România și Polonia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze documentele aparute în presă pe surse, spunând doar că ”nu am publicat nimic”. În declarațiile date agenției de presă de stat RIA Novosti, el a refuzat să confirme sau să infirme că documentele publicat de El Pais din Spania sunt autentice.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu