Inteligența Artificială amenință locurile de muncă a milioane de sud-coreeni

Inteligența Artificială amenință locurile de muncă a milioane de sud-coreeni

Aproximativ patru milioane de locuri de muncă din Coreea de Sud riscă să dispară în urma implementării inteligența artificială (IA) în următoarele două decenii, în principal cele ocupate de lucrători cu gulere albe, potrivit unui studio al băncii centrale naționale, publicat joi, informează AFP, scrie Agerpres.

Inteligență Artificială FOTO: Shutterstock (Arhivă)

Progresul rapid în domeniul tehnologiilor de inteligență artificială (IA) au stârnit îngrijorări la nivel global, pornind de la potențiale disponibilizări, până la atacuri cibernetice și chiar pierderea controlului de către oameni asupra sistemelor menite să ne ajute.

Potrivit unui studiu realizat de Banca Coreei se estimează că aproximativ 3,9 milioane de locuri de muncă din țara asiatică aflată în prima linie a noilor tehnologii vor fi în pericol, pe măsură ce adoptarea IA crește la nivelul întregii țări, medicii, avocații, contabilii și chimiștii numărându-se printre profesiile cele mai afectate.

„Profesioniştii cu venituri ridicate şi cu studii superioare sunt mai expuşi la (riscul) IA şi au o probabilitate mai mare de a fi înlocuiţi”, se arată în studiu. Angajații cu gulere albe sunt cei mai expuși acestui risc, IA având capacitatea de a executa cu ușurință sarcini analitice și cognitive, potrivit studiului.

În schimb, studiul realizat de Banca Coreei arată că cele mai puțin susceptibile persoane de a-și pierde locul de muncă din cauza progresului tehnologic sunt cele care lucrează în domenii care țin de religie, alimentație și învățământ.

Studiul subliniază că, deși tehnologii legate de inteligența artificială reprezintă o amenințare pentru locurile de muncă existente, ele generează, totodată, noi oportunități de angajare, în special pentru inginerii care dezvoltă și întrețin sisteme IA, precum și ân start-upurile associate cu inteligența artificială.

Totuși, deoarece noile locuri de muncă sunt „concentrate” într-un domeniu specific, „unii angajaţi pot întâmpina dificultăţi în procesul de tranziţie profesională cauzate de introducerea IA”, se adaugă în studiu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”