Interlopul care făcuse peste 150 milioane de euro din trafic de persoane, prins de-o femeie când dormea

Interlopul care făcuse peste 150 milioane de euro din trafic de persoane, prins de-o femeie când dormea

Interlopul român câutat în trei țări, care traficase peste 36.000 de migranți și făcuse peste 150 de milioane de euro, a fost prins dormind pe bancheta din spate a unei mașini pe care o femeie uitase să o închidă.

Interlopul şi-a construit, într-un an şi jumătate, o reţea formată din cel puţin 200 de cărăuşi. Cetăţeni din Africa şi Asia plăteau 4.000 de euro fiecare pentru a ajunge ilegal în Austria. Migranţii erau trecuţi graniţa pe jos, apoi mergeau cu taxiuri şi camionete închiriate.

În octombrie, doi migranţi au fost găsiţi morţi la graniţa cu Austria. Poliţia a spus atunci că transportul ar fi fost făcut chiar de liderul grupării.

Nicu Gabriel Codruţ Oprişan (28 de ani) era căutat de polițiști din România, Austria şi Ungaria. Ultima dată a fost capturat în Letonia, dar a reuşit să evadeze ca-n filme.

Înainte de a ajunge în ţară, a petrecut câteva zile în tranzit în închisoarea din localitatea austriacă St. Polten, dar a reuşit să evadeze, după un plan care i-a luat prin surprindere pe gardieni, a notat săptămânalul austriac Niederösterreichische Nachrichten.

Românul i-a păcălit pe cei care îl păzeau şi a fugit din Spitalul Universitar St. Polten, unde a fost dus sub escortă, după ce acuzase probleme de sănătate.

După ce le-a înşelat vigilenţa paznicilor, el s-a urcat într-o maşină, în care îl aşteptau trei complici. Poliţiştii au încercat să-i oprească şi au folosit inclusiv armele, dar totul a fost în zadar.

Ceva mai târziu, anchetatorii au găsit maşina, o Dacia, abandonată în oraş, şi au aflat că infractorii urcaseră în două taxiuri. Sute de poliţişti austrieci au fost mobilizaţi într-o acţiune de amploare, fără ca românul să poată fi găsit. Au fost prinşi în schimb complicii săi, doi români şi un croat, însă Poliţia din Austria nu a reuşit să afle de la ei unde se ascunde infractorul evadat.

Prins dormind într-o mașină

Infractorul a fost prins în România, la Floreşti, în judeţul Cluj, după ce a lăsat jos garda şi a făcut o greşeală care l-a costat. Bărbatul a intrat în maşina unei femei pentru a se odihni, dar a fost observat, iar aceasta a anunţat Poliţia.

„La data de 4 mai, poliţiştii Secţiei 6 Poliţie Rurală Floreşti, în baza unei sesizări, au depistat în comuna Floreşti, un bărbat, de 28 de ani, pe numele căruia au fost semnalate trei mandate de arestare, unul emis de autorităţile române şi două emise de autorităţile din Austria, respectiv Ungaria. În fapt, la aceeaşi dată, în jurul orei 08.45, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că, pe strada Cetăţi, din comuna Floreşti, un bărbat se află într-un autoturism, care nu îi aparţine.

În baza sesizării, poliţiştii s-au deplasat la locul indicat unde l-au găsit pe acesta într-un autoturism, care se afla parcat pe strada respectivă. Având în vedere faptul că nu era cooperant şi vorbea incoerent, poliţiştii l-au condus la secţia de poliţie pentru a-i putea stabili identitatea”, au informat reprezentanţii Poliţiei Cluj.

Din verificările derulate, poliţiştii au reuşit să-l identifice pe bărbat şi au constatat că pe numele acestuia a fost emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, de către autorităţile române şi două mandate europene de arestare.

Acesta a fost condamnat în România, la 6 ani de închisoare, pentru infracţiunile de conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi uz de fals. Ulterior, autorităţile din Austria şi Ungaria au emis două mandate de arestare preventivă, pentru trafic de migranţi, au mai precizat reprezentanţii Poliţiei. Bărbatul a fost predat în custodia poliţiştilor din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, iar, cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale a fost condus şi predat reprezentanţilor Penitenciarului Gherla, unde îşi va petrece următorii şase ani.

Rețeaua românului nu avea rival

Poliţia austriacă a anunţat că a destructurat o organizaţie internaţională de trafic de migranţi cu sute de membri. Infractorii aduceau migranţi din Ungaria în Austria şi făceau profituri fabuloase de pe urma lor. În total, peste 200 de membri ai bandei au fost arestate în Austria, Slovacia, Republica Cehă şi România, potrivit ziarului austriac Kurier , care citează Poliţia din această ţară.
Importanţa acţiunii a fost subliniată de ministrul de Interne Gerhard Karner, care a anunţat detaliile împreună cu Franz Popp, directorul poliţiei provinciale din Austria Inferioară, şi Gerhard Braunschmidt, şeful biroului provincial de poliţie criminală din Burgenland.
„E unul dintre cele mai mari succese din ultimii ani în lupta împotriva mafiei traficului de persoane”, a declarat Karner. „Pentru aceste bande, o viaţă umană nu valorează nimic. Totul se rezumă la profit, la lăcomia de bani, la metodele brutale ale mafiei”, a adăugat ministrul de Interne. El a dat asigurări că autorităţile austriece vor continua să lupte cu toate mijloacele împotriva traficului de fiinţe umane.
De la începutul anului trecut, Biroul Provincial de Poliţie Criminală Burgenland a remarcat o creştere a traficului de persoane prin punctele de trecere a frontierei din Burgenland şi peste frontiera verde, în principal cu ajutorul unor camionete. În colaborare cu Poliţia Română şi ofiţerul de legătură român, s-a stabilit că şeful organizaţiei mafiore este un cetăţean român de 28 de ani, Nicu Gavril O., care era deja binecunoscut în Austria. Mai mult, investigaţiile criminaliştilor din Burgenland au arătat că gruparea condusă de român nu avea practic rivali în zonă.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa