Intervenție chirurgicală cranio-cerebrală realizată în urmă cu 3.500 de ani. Dovada, descoperită în Israel

Intervenție chirurgicală cranio-cerebrală realizată în urmă cu 3.500 de ani. Dovada, descoperită în Israel

Cercetători din Israel şi Statele Unite au descoperit dovezi ale unei intervenții chirurgicale cranio-cerebrale efectuată în urmă cu aproximativ 3.500 de ani, transmite joi agenţia Xinhua.

Intervenție chirurgicală de acum 3.500 de ani FOTO sursa Daily Mail

Într-un studiu recent, publicat miercuri în jurnalul ştiinţific american PLOS ONE, cercetătorii au examinat scheletele a doi fraţi tineri care au fost îngropaţi sub podeaua unei structuri din perioada târzie a Epocii de Bronz (aproximativ 1550 - 1450 î.e.n.), în Meghiddo din nordul Israelului.

Cercetătorii, care au descoperit că cei doi fraţi sufereau de tulburări de dezvoltare, au constatat o remodelare osoasă de amploare efectuată în concordanţă cu o boală infecţioasă cronică prezentă la ambii, scrie Agerpres.

S-a constatat că unuia dintre fraţi i s-a îndepărtat o secţiune mare, pătrată, din osul frontal, în cadrul unei trepanaţii, o intervenţie ce constă în efectuarea unei deschideri în cutia craniană. Din păcate, el nu a supravieţuit operaţiei şi a murit la scurt timp după aceasta, au remarcat cercetătorii.

Procedură rezervată doar anumitor persoane

Frecvenţa redusă a trepanaţiilor în această regiune indică faptul că doar anumite persoane puteau avea acces la o astfel de procedură, iar severitatea leziunilor patologice de care suferea tânărul sugerează că intervenţia a fost realizată cu scopul de a ameliora starea lui de sănătate, au scris cercetătorii.

Înmormântarea celor doi fraţi, alături de obiecte de ceramică şi alte bunuri de valoare, demonstrează că aceştia erau membri de rang înalt ai societăţii. Echipa de cercetare a inclus oameni de ştiinţă de la Universitatea Brown (SUA), Universitatea de Stat din New York, Institutul pentru Cercetări Arheologice Albright din Ierusalim şi de la Universitatea din Haifa din nordul Israelului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale